Війна за майданчик

Як перевірити правомірність будь-якого будівництва та захистити дитячий чи спортивний майданчик від забудови

Міська влада в плановому режимі займається встановленням та реконструкцією дитячих майданчиків у столичних дворах, однак не в кожному. І річ тут не в тім, що «низи» – не можуть, а «верхи» – не хочуть. І, навіть, не в тім, що не вистачає належного фінансування, і замість каруселі чи яскравого будиночка діточки «без майданчикового» двору отримають лише пісочницю, можливо тоді, коли дитині виповниться 18. Проблема – в нестачі вільної від забудови землі, особливо в тих районах, де така «розкіш» не передбачалась. Деяким киянам не те що дитячий майданчик – лавочку ніде поставити, бо місце у дворі або вже забудовано, або має бути забудовано.
«Вечірка» з’ясувала, як перевірити правомірність будь-якого будівництва?

Правомірне будівництво

Території загального користування – парки, сквери, а також дитячі і спортивні майданчики та прибудинкові території відносяться до об’єктів благоустрою міст. Щорічні заяви киян, щодо активної забудови цих територій, не раз піднімались на газетних шпальтах. Однак, моральні аспекти знущання над киянами, які прагнуть зробити свій двір привабливим, та знайти місце, де б дитина мала гратися, потребують належного документального оформлення. Тому, окрім бажання поставити у дворі яскравий дитячий майданчик, треба зібрати необхідний пакет документів та отримати згоду на його будівництво. А в тому випадку, коли замість футбольного поля у вашому дворі з’являється паркувальне містечко, перевірити правомірність такого будівництва.
У цьому питанні слід керуватися Законом України «Про основи містобудування», Законом України «Про планування і забудову територій», Законом України «Про благоустрій населених пунктів», Державними будівельними нормами ДБН 360-92** «Містобудування. Планування та забудова міських і сільських поселень», Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від
19 червня 1996 року № 173 та Правилами забудови м. Києва, затвердженими рішенням Київської міської ради № 11/2587 від 27 січня 2005 року.

Вхід вільний
Щоб довідатися, чи планується забудова території біля вашого будинку, необхідно детально вивчити містобудівну документацію, яка визначає принципові рішення щодо розвитку, планування, забудови та іншого використання території міста. Тобто, ознайомитися з Генеральним планом розвитку м. Києва до 2020 року, який діє в столиці.
Містобудівна документація детальнішого масштабу – схеми планування адміністративних районів або їх частин та детальні плани територій районів, мікрорайонів, кварталів, наразі перебувають тільки на стадії розробки.
Щоб довідатися, яка проектна організація займається розробкою містобудівної документації для певної території м. Києва, слід звернутися з інформаційним запитом на ім’я начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА за адресою: 01001
м. Київ, вул. Хрещатик, 32,  тел. 254-15-45, 235-10-25; факс:
279-41-67.
Щоб дізнатися, яка проектна організація займається розробкою містобудівної документації на території вашого району, слід звернутися з інформаційним запитом на ім’я голови відповідної районної у м. Києві державної адміністрації.
Зберіть ініціативну групу мешканців і зверніться до проектної організації, що розробляє містобудівну документацію для території, якою ви цікавитесь (на підставі ст. 18 Закону України «Про планування та забудову територій») з проханням надати інформацію про плани забудови вашого житлового кварталу, мікрорайону або району та надати можливість ознайомитися з розроблюваною проектною документацією.

Двір за інтересами
Якщо ж місце у вашому дворі все ж таки є, а каруселі чи волейбольного майданчика досі немає «чекати з моря погоди» зовсім необов’язково. Треба лише прискорити процес облаштування вашого двору дитячим чи спортивним майданчиком. І чим раніш ви це зробите, тим швидше столична влада отримає списки дворів, що потребують благоустрою.
У цьому випадку ви можете надати міській або районній адміністрації, або проектній організації свої пропозиції та зауваження до проекту містобудівної документації до її затвердження Київрадою, які вона має або врахувати, або надати вам умотивовану відмову протягом місяця. Детально з цими процедурами можна ознайомитися в рішенні Київської міської ради № 438/3014 від 16 червня 2005 року «Про Порядок громадського обговорення містобудівної документації в місті Києві».
Організовані мешканці будинку повинні знати, що земельні ділянки, на яких розташовані фізкультурно-оздоровчі та спортивні споруди, належать до земель рекреаційного призначення. Замовником на будівництво таких об’єктів займається Головне управління по фізичній культурі та спорту КМДА (адреса: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 12,  тел. 279-17-06; факс:
278-37-82, яке, зокрема, є відповідальним за розробку заходів щодо зміцнення спортивно-технічної бази об’єктів та споруд спортивного призначення, утримання їх у належному стані і залучення до цієї роботи інвесторів.
Допомогти дітям найти цікаве заняття у своєму дворі можливо і власними силами. Для цього треба провести збори мешканців будинків та вирішити, скільки грошей ви готові витратити на забудову майданчику, а також чи можете пожертвувати, скажімо, частиною газону. Протокол зборів треба занести до жеку. В свою чергу, чиновники повинні надати вам список організацій, які треба обійти для того, щоб отримати дозвіл на будівництво дитячого майданчика. Усі документи необхідно знову передати до жеку. І лише після того можна звертатися до будівельників, які забезпечать вашим дітям щасливе дитинство.