Про ситуацію – позачергово

Міським службам депутати доручили працювати

На чергове позачергове засідання Київради депутати зібралися, аби обговорити ситуацію в столиці, пов’язану з політичним протистоянням у верхах. До порядку денного було внесено незвично мало питань – усі стосувалися забезпечення нормальної життєдіяльності міста в умовах навали гостей з регіонів країни.
За інформацією Головного управління МВС України в Києві, столична міліція перейшла на посилений варіант несення служби. Щодня між Києвом і регіонами курсує понад 300 автобусів, які доставляють у столицю учасників масових заходів. Майже 400 працівників ДАІ працюють у цілодобовому режимі і не заважають в’їзду автобусів у Київ, незалежно від політичної спрямованості їх пасажирів. Учора до міста прибуло 2320 громадян на чотирьох потягах і 9 тисяч на 255 автобусах. У Маріїнському парку, біля Секретаріату Президента, ЦВК тощо розбито 744 намети, в яких перебуває понад 13,5 тисячі людей. На охорону громадського порядку було залучено 550 міліціонерів та 250 військовослужбовців. Порушників не затримували, вважаючи це недоцільним, аби не збуджувати натовп і не провокувати його на хуліганські дії. Результатом посиленої уваги міліції до подій у центрі столиці стало те, що, за словами депутата Київради Віталія Яреми, «виїзд нарядів на виклики до спальних районів збільшився з 15 хвилин до 2-3 годин».
Ця інформація фактично стала єдиною, яку у повному обсязі почули депутати. Опозиція зажадала заслухати звіт міського голови про виконання ним Указу Президента щодо дострокових виборів до Верховної Ради. Мер зазначив, що він «не сприяє ні революції, ні контрреволюції, ні білим, ні червоним – нікому» і заявив про свою законослухняність. Розпорядження про організацію позачергових виборів у Києві він видав. Відповівши на всі запитання, Леонід Черновецький запропонував решту питань порядку денного не розглядати, натомість затвердити ухвалу Київради, яка доручає усім міським службам забезпечити їх безперебійне функціонування, встановити додаткові контейнери для сміття, біотуалети. Депутати звернулися до учасників масових акцій з вимогою виконувати правила дотримання тиші в громадських місцях. Усім політичним партіям, які беруть участь у масових акціях, буде виставлено рахунок на відшкодування збитків, нанесених паркам і спорудам.
Після дискусії і відкидання численних доповнень до рішення «Про створення умов та сприяння проведенню позачоргових виборів народних депутатів України» ухвалу прийнято не було. Частина депутатів спробувала заблокувати трибуну, але секретар Київради Олесь Довгий одразу поставив на голосування питання про завершення сесії. Більшість віддала свої голоси за це – і сесія завершилась.