Конституційний Суд в облозі

Народ втомився і почав жартувати

Учора зранку одна з головних владних установ країни – Конституційний Суд – була блокована чисельним натовпом. Тут скопичилось неймовірно багато правоохоронців. Усі входи до будинку ретельно охоронялися співробітниками МВС. Близько опівдня керівник аналітичної служби «Нашої України» Анатолій Луценко заявив, що «при проведенні суддів через ворота до будинку КС співробітники спецпідрозділу міліції побили депутатів від опозиції». За його словами, депутати Давид Жванія, Олег Ляшко, Володимир Карпук та Зиновій Шкутяк отримали тілесні ушкодження. Прес-служба МВС цю інформацію спростувала. «Концентрація такої кількості людей на непристосованій до цього території призвела до тісняви та локальних конфліктів, – говориться в її повідомленні. – Міліція створила «живий коридор», при цьому заходи фізичного впливу  до тих, хто зібрався біля будинку Конституційного Суду нею не застосовувалися».
Перед закриттям вчорашнього ранкового засідання Верховної Ради спікер Олександр Мороз заявив про підготовку провокації з боку противників коаліції, які під виглядом прихильників уряду та Верховної Ради мають намір захопити Секретаріат Президента. Він звернувся до ініціаторів проведення масових акцій з проханням, щоб «представників коаліції біля Секретаріату Президента не було зовсім».
Народу біля Конституційного Суду зібралося тисячі 3-4. Усі люди чітко поділені міліцейськими кордонами на сектори – помаранчевий, біло-синій, червоний, БЮТівський. Налаштовані всі миролюбно, навіть міліція. Охоче йдуть на розмову. Запитую помаранчевих: «Чи справді вранці тут бійка була?». «Та ви що! Ми дисципліновані. То там, де сині…». Ті в свою чергу заперечують бійку. Тоді запитую людину в погонах полковника – той посміхається у відповідь: «Подивіться на наших хлопців – хіба вони допустять таке?». А хлопці у повному екіпіруванні (бронежилети, каски, гумові «демократизатори», газові балончики, металеві щити) і справді виглядають застрашливо. Народ тим часом явно вже стомився. От група молоді починає жартівливо скандувати: «Кучму геть! Банду геть!». Їх ніхто не підтримує.
Уразила кількість сміття. Деінде крізь нього навіть асфальту не видно. Прямо на сміття молодь покладає прапори і всаджується в коло. Хто книжки читає, хто – кросворди розгадує, в карти навіть «ріжуться». Так в усіх таборах-секторах. Декого вже й ноги не тримають – сидить на бровці тротуару, але прапор виставляє вверх – головне ж створити ілюзію масовості. Навколо натовпу – безліч цікавих. Їх ніхто не відганяє, адже кожна стороння людина візуально збільшує кількість прихильників. Рух вулицями Горького і Жилянською перекрито людьми. А ще й автобусами з черкаськими, житомирськими, сумськими, донецькими, луганськими та іншими номерами.