«Генеральний вантаж» візантійців

До Криму вирушило судно «Румб» з київськими археологами на борту, щоб відкрити тут програму підводно-археологічних досліджень «Візантія-2007» під егідою ЮНЕСКО

Може, й добре, що не золото і не діаманти були на борту вітрильно-веслового візантійського корабля, що затонув у 30 милях на південний захід від мису Херсонес у IX-X столітті. Інакше дослідникам, швидше за все, довелося б іти слідами «чорних археологів». Генеральний вантаж виявленого українськими археологами судна – «всього лиш» велика партія цілих «вузькогорлих глеків таманського типу», або амфор.
«Такий науковий скарб трапився вперше, – говорить керівник підводно-археологічної експедиції «Візантія-2007», директор департаменту підводної спадщини Інституту археології НАНУ Сергій Воронов. – Проект міжнародний – крім нас, в експедиції візьмуть участь Велика Британія, Німеччина, Польща, Росія і США. Американці надають безпілотний підводний апарат «Доррі» з багатопроменевим гідролокатором і роботами-маніпуляторами на борту. А оскільки лабораторію консервації підводних об\'єктів вони нам подарували, то є надія, що дорогоцінний матеріал буде не тільки піднято з морського дна, а й збережено. Німецький водолазний бот «Альянс» прибуде в район розкопок на чітко визначений термін – з 9 по 20 серпня. Тож виконати основну роботу ми повинні саме в цей відрізок часу».
У планах експедиції ще й попутне дослідження суден періоду Кримської та Другої світової війн, і навіть музеєфікація якоря теплохода «Адмірал Нахімов», затонулого 1986 року. «Програма, – зазначає Сергій Воронов, – налічує 17 пунктів.
Зараз, біля мису Лукул група археологів на чолі із співробітником Інституту археології НАНУ В.В.Кириченком розпочала розкопки і музеєфікацію «об’єкта № 1754 – залишків неідентифікованого зразка військово-повітряної техніки часів Другої світової війни». Ну, а до візантійських скарбів черга дійде влітку».