Кінг-Конг упав!

Чемпіоном світу став узбек Руслан Чагаєв

Давид проти Голіафа
Букмекери вважали шанси претендента на титул принаймні втричі нижчими, ніж у Валуєва. Щоб зрозуміти їх, достатньо й одного погляду на обох боксерів. Чемпіон світу вищий за Чагаєва на двадцять вісім сантиметрів і важчий на сорок один кілограм. Істотно різними були й послужні списки суперваговиків. Узбек виграв 22 поєдинки і ще в одному задовольнився нічиєю. Натомість російський богатир, якого в світі великого боксу називають Кінг-Конгом, або Звіром із Сходу, довів свою переможну серію до 46 боїв і взагалі не пізнав гіркого відчуття бодай відносної невдачі. І все-таки дехто з фахівців остерігався категоричних прогнозів, а Клаус-Пітер Коль, німецький промоутер узбецького боксера, назвав його титульний бій з Миколою Валуєвим поєдинком сучасних Давида та Голіафа.

Чемпіон
з початковою освітою
Оцінки Коля розділяли й незалежні експерти. Валуєв, у їхньому сприйнятті, був боксером-школярем, який тільки почав опановувати секрети спортивної майстерності. Свою молодість він присвятив легкій атлетиці – метав диск і штовхав ядро, проте без особливих успіхів. На професіональному рингу на нього працювали велетенські габарити. Та й змагатися з елітними бійцями, за винятком Джона Руїза, Ларрі Дональда і морально нестійкого Джаміля Макклайна, йому поки що не доводилося. Зовсім інший вишкіл має Чагаєв. Своєрідною фаховою атестацією для узбецького суперваговика стала перемога над легендарним кубинцем Феліксом Савоном. Тож і не дивно, що на запитання про сильні та слабкі сторони свого конкурента, Чагаєв відповів однозначно: «Боксера Валуєва я взагалі не знаю». Той, хто сприйняв ці слова як бахвальство, глибоко помилявся.

Зізнання Валуєва
Чагаєв і його тренери обрали тактику бою з умовною назвою «дзижчання бджоли». Узбек прийняв низьку стійку і постійно рухався, вичікуючи слушної нагоди для контратакувального наскоку на суперника. За такої ситуації Валуєв мав бити згори, але завдати сильного і акцентованого удару не міг, оскільки погано підготовлений технічно. Тим часом опонент, постійно випереджаючи чемпіона, завершував майже кожну наступальну акцію влучними ударами лівою в обличчя, голову і по корпусу. Після такого «бомбардування» боксер із скромнішими, ніж у Валуєва, габаритами неодмінно лежав би на підлозі рингу. Кінг-Конг вистояв, однак після двох третин поєдинку зізнався тренерові: «Він кращий за мене, я не встигаю за ним». Істотна перевага в швидкості, виняткова витримка і цілеспрямованість в реалізації тактичного плану забезпечили Чагаєву бажаний результат. Два судді віддали йому перемогу з рахунками 117:111 і 115:113, а третій, мексиканець, подивував усіх вигаданим нічийним результатом – 114:114. Кінг-Конг упав із трону – на вершину зійшов Білий Тайсон, як називають в професіональному світі Чагаєва.