Фотобієнале – 2007

Столичний фотофестиваль триватиме аж до кінця червня і передбачає презентувати киянам понад 40 колекцій фотографів із 6 країн Європи: Франції, Чехії, Німеччини, Грузії, Литви і України.

Україна тільки втретє долучилася до фотобієнале, хоча фестиваль був започаткований у Франції ще у 1980 році. Недарма право відкрити фестиваль надано французькому фотомайстру Деніз Коломб. Ця жінка померла у віці 101 рік, але навіть переступивши межу «90», не випускала фотооб’єктива з рук.
Крім славетної француженки на фестивалі свої кращі роботи представлять майстри світової фотографії з Польщі (Кшиштоф Гералтовський), Чехії (Володимир Биргус), Литви (Альгімантас Александрявичус), Грузії (Гурам Тібахашвілі) і, звичайно, українські фотографи, з-поміж яких чимало жінок.
Загалом, програма «Фотобієнале-2007» складається із двох тем: «Персони» – це, перш за все, фотографи-особистості, які досягли певних вершин у фотомистецтві й мають власний погляд на світ, і «Жінки-фотографи». В останнє десятиліття у світовій фотографії жінки займають далеко не останні місця. Погляд фотооб’єктива з-під жіночих вій по-своєму цікавий, захоплюючий, тому претендує на «окрему розмову».
Загалом у Києві не так і багато галерей, які могли б запропонувати свої зали для подібних виставок, та й спонсори не вельми щедро відгукуються на такі заходи. Тому наш співвітчизник Ігор Гайдай має намір показати свої роботи просто неба у парку біля Маріїнського палацу. Інший українець – Віталій  Очеретяний – виставлятиме фотопортрети відомих українських акторів, які дублюють зарубіжні кінофільми, у центрі «Ультрамарин»( вул. Урицького, 1).
Вхід на усі заходи «Фотобієнале-2007» безплатний. І хоча столичні організатори фестивалю не розкривають комерційних таємниць, все ж таки розповіли, що, наприклад, у Мадриді на такий захід витрачають 2,5 мільйона євро.