Сфера, де ми випереджаємо всю Європу

12 квітня весь світ відзначає День космонавтики. Мало хто знає, що Київ має пряме відношення до перших польотів у космос

Cаме з Києвом пов’язано дитинство і юність батька космонавтики, конструктора Сергія Корольова. Вчений багато років жив у Києві, навчався в Київському політехнічному інституті на авіаційному відділенні механічного факультету, паралельно з навчанням працював у планерному гуртку, де спроектував кілька літальних апаратів. Для продовження навчання Сергій Корольов перевівся на 3-й курс до Московського вищого технічного училища – МВТУ – і з того часу проживав і працював у Москві.
Проте жодна ракета або космічний корабель не обходяться без приладової «начинки».  Виробляють обладнання для космічної галузі України київські підприємства «Київприлад», «Арсенал», Київський радіозавод та  АНТК ім. Антонова. Основним є «Київприлад». Підприємство спеціалізується на виробництві апаратури управління космічними апаратами різних типів. Його апаратура використовувалася при здійсненні численних космічних програм.
«Київприлад» сьогодні працює над багатьма перспективними космічними програмами, зокрема, програмою запуску ракет Зеніт-М. Крім того, спільно з Бразилією розробляються програми космічних пусків з нового космодрому Альката-спенс, активною є співпраця і з Російською Федерацією. Підприємство виробляє устаткування для космічних кораблів «Союз» і «Прогрес».
Але, на думку спеціалістів заводу, його розвитку може завадити те, що саме виробниче об’єднання «Київприлад» знаходиться в центрі Києва – неподалік від станцій метро «Шулявська» і «Берестейська». Вартість квадратного метра в цьому районі сягає 4 тис. доларів, і за бажанням на місці підприємства можна розмістити два-три супермаркети, декілька офісних центрів і житлових хмарочосів. Претендентів на землю, де розташоване підприємство, вистачає, і вже з’явилися чутки про доцільність перенесення виробництва за межі міста.
Так чи інакше, а завдяки таким столичним підприємствам, як «Київприлад», Україна стабільно входить до світової космічної еліти. Як зазначив заступник генерального директора Національного космічного агентства Едуард Ковалів, Україна останні два роки займає третє місце за кількістю комерційних пусків на орбіту. Перед нами лише Росія і США. Проте варто взяти до уваги і те, що конкуренція на ринку космічних послуг з кожним роком посилюється і нам уже «дихає в спину» Європейське космічне агентство, а також Індія та Китай. Утім, за словами пана Коваліва, за 2006 рік Україна знаходиться попереду об’єднаної Європи. Принаймні, за кількістю комерційних пусків.