Комп’ютер оцінить знання 20 тисяч випускників

Цього року київські випускники будуть зобов’язані проходити тестування від «Українського центру оцінювання якості освіти» з двох шкільних предметів  –  української мови (21 квітня) та математики чи історії на вибір (28 квітня). Цьогорічне тестування випускників обійдеться державному бюджету в 40 мільйонів гривень.

Принцип незалежного тестування – той же, що і був раніше: його результати будуть  зараховуватись як вступні іспити до Вищих навчальних закладів. Це підтвердила начальник відділу зв’язків з громадськістю «Українського центру оцінювання якості освіти» Оксана Денисюк. «За рішенням Міністерства освіти та науки, результати оцінювання дійсно будуть зараховуватись як вступні іспити до вищих навчальних закладів», – зазначила вона.
Тестування складається з двох частин. Спочатку учень має виконати творче завдання, а потім обрати правильні відповіді на запропоновані запитання тесту. До речі, творчі завдання оціюють незалежні екзаменатори, а відповіді на тести сканують і обробляють за допомогою комп’ютерної програми. Після цього результати тестування (спеціальний сертифікат) видають випускникам на руки.
Роботи оцінюватимуть за 12-бальною системою. «Тест можна пройти всього один раз, але цього року у випускників є одна унікальна можливість, – говорить Оксана Яківна. – Якщо випускника не задовольнила отримана оцінка, він може скласти звичайний випускний іспит у школі. Це на практиці означає, що випускник може подати до ВНЗ або сертифікат незалежного оцінювання знань, або оцінку з іспиту».
«Незалежний іспит завжди об’єктивніший», – каже Володимир Андрейцев, декан юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. «Адже вчителям буває важко відійти від суб’єктивного ставлення до дитини, яка зростала на їх очах», – пояснює Лариса Мацкевич, директор спеціалізованої школи №112. У столиці цього року випускатимуться 22126 школярів. Із них тести складатимуть лише 20 тисяч. Як пояснює Оксана Денисюк, дехто просто не зможе відвідати даний захід через хворобу або ж з певних релігійних особливостей (тести відбуватимуться у суботу).