Кохання по-французьки

Шість кінострічок, що належать до різноманітних жанрів, здобули успіх і нагороди у Франції та за її межами, завітали до Києва

 Панорама французького кіно крізь призму шести повнометражних фільмів, які до свого офіційного виходу на екрани будуть показані в Києві на фестивалі допрем’єрних показів, вже отримала відгуки визначної кіноподії. Цього року організатори фестивалю порадують київських кіноманів стрічками-переможцями відомих міжнародних фестивалів.
Режисер Філіп Ліоре представить на суд глядачів фільм «Не турбуйся – все гаразд». Історія про  дев’ятнадцятирічну Лілі, яка вирушила на пошуки  брата-близнюка, який пішов з дому після сварки з батьком, у 2007 році отримав два «Сезари»: за найкращу другорядну роль – актор Кад Мерад, а також «Сезар» в номінації «Актриса-надія», присуджений талановитій Мелані Лоран.
Фільм «Неправильна віра» є початком режисерської діяльності актора Рошді Зема, який до того знявся більш ніж у 50 повнометражних стрічках, серед яких особливо славетні: «Інший берег моря» та «Набережна Орфевр, 36». До Києва Рощді Зем привіз історію про щасливе кохання єврейки Клари та мусульманина Ісмаеля.
Кіномитець Отар Іоселіані неодноразово стверджував, що не буде грати у власних фільмах. Проте до Києва привіз третю, після  «Прощавай, рідний дім!» та «У понеділок зранку» стрічку, в якій виконує різні ролі. В «Садах восени» режисер переконує чоловіків ніколи не пов’язувати життя з вродливими жінками і розповідає історію про кохання вже немолодого, натомість дуже впливового чоловіка з найпривабливішою і найкмітливішою дівчиною.  Тільки-но герой втрачає своє крісло, коханка покидає його заради нового спадкоємця розкішного  кабінету.
 Не менш зворушлива кіноісторія  каннського конкурсанта – фільм Люка Бельво «Аргумент найслабшого». Чотири  чоловіки, одна жінка та дитина, поєднані спільною долею, розпочинають свою розповідь спекотного літа. Це фільм про страждання людей, доведених до відчаю, знесилених, зломлених, виснажених роботою.
На створення дебютного фільму «Ви дуже гарний» режисерки Ізабелль Мерго надихнув  репортаж «про чоловіків, які живуть на селі у цілковитій самотності і котріздатні на все, аби зустріти своє кохання».
У фільмі «Чоловік мого життя» Бернара Кампана вирують чоловічі емоції.  Головні герої Фредерік та його дружина проводять літню відпустку у своєму великому будинку, загубленому десь у місцевості Дром, де разом з ними відпочивають їхні родичі. Одного разу  господар будинку запрошує на вечерю нового сусіда Юго, який хизується своєю гомосексуальністю. Залишившись на самоті, Юго та Фредерік  до світанку розмовляють на тему кохання. Між ними зав’язуються стосунки, які залишать глибокий відбиток в серцях та позначаться на їхньому оточенні...