Перевертні Майдану

У Києві активісти-масовики вербують усіх, хто проходить повз «політичні майдани». Кореспонденти «Вечірки» виявили там чимало подвійних агентів

Математика революціонера

Поблизу метро «Майдан Незалежності» кореспондент «Вечірки» стала свідком такої картини: двоє людей у червоних куртках і з комуністичними прапорами зайшли до метро, скинули верхній одяг і разом із прапорами віддали невідомому чоловікові. Той одразу ж вручив одному із «комуністів» помаранчевий прапор, а другому – блакитну накидку. Після цього обидва мітингувальники повернулися на свої «майдани». Так повстанці максимізують свій дохід.

Повстанцям платять сто гривень за ніч та п’ятдесят за день. Перебіжчиків поки що ніхто не ловить. «Топ-менеджерам революціонерів зараз не до контролінгу», – каже один з депутатів.

Вони перевербовують людей до свого майбутнього табору «блакитних» із майдану Незалежності, які мали необережність потрапити на Європейську площу.

Агент із кольоровим прапорцем

Усіх, хто заходив на Європейську площу, дійсно, вчора вдень, одразу ж «записували» до «помаранчевих», та без усякої згоди чіпляли накидки і в руки давали прапорці.

«Ми боїмося, що нашу сцену рознесуть представники іншого табору, – говорить одна з найактивніших членів тусовки на Європейській площі пані Тамара».

Тим часом ряди прихильників Партії регіонів продовжують поповнюватися. На сьогодні в Києві їх майже сорок тисяч чоловік.

«Я приїхав до Києва із Донецька на один день, підтримати майбутнього президента Януковича, – говорить Олександр М. – З нашого регіону люди приїздять цілими потягами. Бачив також  такі потяги із Черкас, Кіровограда, Одеси, Миколаєва та Криму. Більшість людей приїздить на десять днів, а ті, хто добирається до столиці автобусом, затримуються на Майдані не більше одного дня. Загалом, у наметових містечках жити можна, там є кухня, де людей годують гарячими стравами».

Окрім «блакитних» регіоналів та «малинових» соціалістів, в центрі міста можна побачити багато «червоних» комуністів, які час від часу змінюють свої кольори то на блакитний, то на помаранчевий.

Провокатори у погонах

Міліція ж побоюється інших «перевертнів». Учора столичне управління МВС поширило інформацію про можливі провокації, спрямовані на дискредитацію  правоохоронців. Її можна чекати від осіб перевдягнених у форму міліціянтів або ж польову чорного кольору, схожу на одяг, в який одягнені бійці спецназу. Речник столичної міліції Володимир Поліщук повідомив, що зараз триває перевірка джерела інформації. Утім, хто може вдатися до таких дій, він не знає.

«Подібні провокації можуть вчинити будь-які сторони, навіть і ті, на кого, здавалося, ніколи й не подумаєш. Порушники порядку можуть спробувати активно підбурювати громадськість, чи навіть застосовувати фізичну силу проти мітингуючих», – зауважив Володимир Поліщук. 

Правоохоронці просять громадян уважно придивлятися до псевдоправоохоронців. Обов’язково звертати увагу чи є в них рація, емблеми та спеціальні знаки на формі. У разі виникнення підозр – негайно повідомляти правоохоронні органи.

Тетяна ОПАНАСЕНКО, Ірина МАЛИШ