Світло-небесний спів

У перший день Пасхи, 8 квітня, виступить у Національній філармонії України Державна академічна чоловіча хорова капела імені Левка Ревуцького

У цьому одухотвореному концерті, що триватиме одну годину, звучатиме тільки пасхально-хорова музика. Почуємо канони, тропарі, також великі твори, як, приміром, хоровий концерт Дмитра Бортнянського «Да воскреснет Бог!»
Хорова капела імені Левка Ревуцького – єдиний в Україні чоловічий професійний хор. І зустріч із цими співаками – завжди вражаюча і пам’ятна. Такі твори, як ця капела, не можуть взяти до свого репертуару інші колективи, бо ж треба мати і склад хористів відповідний, і – головне – професійний рівень, голосовий. У капелі, яка працює під орудою народного артиста України Богдана Антківа, півсотні чоловіків. Єдина жінка тут – солістка хору, заслужена артистка України Валентина Іваненко. Диригенти – брати-близнюки Володимир і Юрій Курачі.
Капела співає на чотири, шість, вісім голосів. Де ще можна почути такий вражаючий духовний чоловічий спів – академічний! Перші тенори співають високі голосові партії, як жіночі голоси – сопрано. А що вже баси… Хочеться слухати знов і знов. У складі капели – і хор «Боян».
«Хор Боян», без сумніву, є найвишуканіший чоловічий хор Європи», або – «абсолютна магія… у них колосальна сила, особливо в басів… Концерт приніс нам краще розуміння мистецтва та культури, які може  офірувати нам Східна Європа». Це – відгуки зарубіжної преси про гастролі капели до зарубіжжя.
Кияни вкотре можуть перейнятися красою цього співу. У концерті капела виконуватиме багато музики, яка звучить вперше, ось такими чоловічими голосами. Відкриття для слухачів – твори в музичній редакції славного філософа Григорія Сковороди – «Стихира Пасхи» (наспів), «Тропар Пасхи» (наспів). А як світло-небесно звучить музика Артемія Веделя – «Канон Пасхи» («Утренюєм утренюю…»)
Твори «Канон Пасхи», «На Божественній стрежі…» (А.Веделя)  та «Христос воскрес!» (вірш Р.Купчинського, на музику І.Вавриновича) капела виконає разом із народною артисткою, Героєм України Ніною Матвієнко.