ХРИСТИЯНСЬКІ СВЯТИНІ

Ноїв ковчег
Офіційно ковчег Ноя не відтворений досі. Але існує копія, побудована власноруч руками голландського підприємця Йохана Х’юберсе і Рафаелі – сина знаного дослідника Ноєва ковчега француза Фернана Наваррі. Рафаель улітку 1955 року, разом з батьком, зробив сходження на Арарат, під час якого син і батько виявили біблійний корабель і взяли із собою частину його конструкції для досліджень.

Жертовник Авраама
Жертовник Авраама – це камінь, на якому патріарх приніс у жертву свого сина. Зараз над ним піднімається мечеть Омара, а колись стояв храм Соломона. Храмова гора – це святе місце для всіх віруючих.

Камінь Іакова
За прадавнім літописом і думкою дослідників, Іаков побачив надзвичайно високі сходи, що йдуть у небо, а на них – Господа. У Палестині він спорудив камінь, який назвав будинком Божим. Відтоді на цьому камені сім століть коронуються всі королі й королеви Великої Британії, включаючи Єлизавету II. За всю історію свого існування камінь, крім Великої Британії, побував у Єгипті, Іспанії, Ірландії.

Голова Іоанна
Хрестителя
Відрубана Іродом вона була похована учнями Ісуса Христа на Елеонській горі. При імператорі Костянтинові її знайшли і перенесли в Дамаск. Частина святині дотепер зберігається в головній мечеті Сирії – мечеті Омейядів – і однаково шанується і мусульманами, і християнами. Потім лицьову частину голова Іоанна Предтечи було перенесено до Константинополя. Звідти при розграбуванні міста в 1204 році її викрали хрестоносці й перевезли до спеціально побудованого для цієї реліквії Ам’єнського собору. Там вона зберігається донині. У ХХ столітті її досліджували в Паризькому інституті людини й встановили, що останки належать чоловікові, який загинув у віці 30-40 років. Це відповідає євангельській історії й свідченням давньоєврейського історика Йосипа Флавія.

Вифавара
Так називається місце хрещення Ісуса Христа (східний берег ріки Йордан). Розкопки на святому місці почалися тільки наприкінці ХХ століття, після підписання мирного договору з Ізраїлем. Фантастично, але щорічно в переддень свята Воскресіння за Юліанським календарем, тобто 18 січня, ріка Йордан тече назад.

Туринська плащаниця
Американський учений Джоно Джексон, професор фізики університету Колорадо-Спрингс, ще будучи офіцером лабораторії НАСА, зумів зібрати міжнародну групу з 30 військових і цивільних фахівців різних областей та одержати дозвіл Ватикану на наукові дослідження Туринської плащаниці. Дослідження тривало 120 годин і підтвердило, що унікальне полотно насправді вкривало тіло померлого Христа.

Судар
Судар – це хустка, якою було обгорнено голову померлого на хресті Христа. В VII столітті християни перевезли реліквію в Іспанію, рятуючи від перської навали. Там вона зберігається донині. Наукові дослідження, що почалися в 1989 році, доводять, що судар укривав голову тієї ж людини, що і Туринська плащаниця.

Благодатний вогонь
Природа священного світла, що сходить на Господню Труну для науки поки що залишається загадкою. Фізики тільки збираються взятися за вивчення унікального явища, що кожний Великдень відбувається в Єрусалимському храмі. Для церкви Благодатний вогонь – це євангельське світло Воскресіння Христова.