Верховна Рада розпустила долар

У середу-четвер в обмінних пунктах Києва спостерігалося суттєве подорожчання готівкового долара – приблизно на 1 копійку в день. Банкіри пов’язують це з політичним протистоянням в країні, але прогнозують здешевлення валюти напередодні травневих свят.

Масла у вогонь підлив і Національний банк, який у середу, торгуючи з банками, вперше за багато місяців підняв курс продажу долара на 1 копійку – з 5,05 до 5,06 грн.$. Це спрацювало як сигнал для банків, які почали продавати валютну готівку дорожче. Таким чином, у четвер у деяких обмінних пунктах столиці вже можна було продати долари майже за 5,06 грн.,  курс купівлі складав щонайменше 5,07-5,08 грн.$., а подекуди і 5,10 грн.$. 
 При цьому в обмінних пунктах, розташованих ближче до центру столиці, різниця між купівлею і продажем валюти зазвичай нижча, ніж на околицях міста. Проте в обмінних пунктах з низьким курсом подекуди неможливо купити долари – оператори скаржаться на те, що валюта миттєво скуповується, тоді як ще тиждень тому більшим попитом користувався обмін доларів на гривні. Люди пояснюють це тим, що, мовляв, «Верховну Раду розпустили – гривня може обвалитися».
Голова правління Укрсоцбанку Борис Тімонькин спростовує інформацію про те, що рішення Президента щодо розпуску Верховної Ради приведе до курсової нестабільності. «Я хочу порадити українцям завжди пам’ятати, що паніка дуже поганий порадник: хто панікує – той втрачає. Пригадайте, ще не так давно, в кризовий період, долари продавали по 7 грн., а вже через нетривалий час курс опустився до 5,3 грн./$. І той, хто купував по тому ажіотажному курсу, сильно програв. Не варто повторювати цю помилку», – сказав банкір.
На думку аналітиків, з наближенням травневих свят люди почнуть активно обмінювати і витрачати свої збереження у валюті, тому курс готівкового долара може стрімко впасти до рівня курсу кінця березня, якщо не нижче. Так заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Сергій Борисов вважає, що потенціал для зростання готівкового курсу вже вичерпується, в будь-якому разі він не повинен перевищити 5,10 грн.$. Пан Борисов прогнозує, що протягом тижня курс гривні на міжбанківському ринку зберігатиметься на рівні 5,06 грн.$, після чого може повернутися на попередні позиції, а разом з цим подешевшає і готівковий долар.