Вільне мистецтво

Відкрилась виставка художніх полотен Анатолія Марчука

До кінця травня кияни зможуть переглянути експозицію, на якій представлено п’ятдесят графічних творів у техніках акварелі та офорту.
Стиль Анатолія Марчука – аванреалізм – вважають унікальним. У картинах митця реальні речі випромінюють особливу ауру.
– Коли я малюю, пензлі та фарби стають своєрідною веселкою-мостом, через який душа перетікає на полотно, – говорить художник. –   Для мене кожен твір особливий. Однак свої роботи без болю дарую друзям. На цю виставку запросив п’ять тисяч знайомих, народних художників. Та через двері Київської ОДА не так просто пройти. Хіба що, коли викликають на «килим» (сміється). Більшість моїх цінителів напевно ще налякані наметовим містечком «Пори» біля воріт облдержадміністрації. Самі ж активісти пообіцяли відвідати мою виставку.
Художник не стоїть осторонь політичних баталій країни. Аби дати світові об’єктивну картину революційних подій, він організував у Німеччині виставку восьми українських художників «Мистецтво вільної України». Проведення цієї акції стало можливим за підтримки братів Кличків.
  Марчук – людина непосидюча, завжди у русі. Він засновник Макарівської картинної галереї сучасного образотворчого мистецтва. У Київській області таких лише три. Художник хоче переконати владу, щоб Макарівська картинна галерея стала музеєм образотворчого мистецтва, котрий набув би статусу державного.
Анатолій Марчук завжди радий друзям, у своїй садибі полюбляє проводити масштабні мистецькі акції.
– Минулого року я приймав 150 поважних  гостей, серед яких народні і заслужені артисти України, художники, письменники, журналісти, – розповідає митець. – Це своєрідні мистецькі вечорниці. Саме мої численні друзі переконали мене видати гербовник Макарівського району, для цього треба створити герби всіх населених пунктів (вже зроблено дванадцять). Для мене геральдика така ж важлива справа, як і написання картин. Можна сказати, що це основні пристрасті мого життя.
Митець вже брав участь у понад 135 виставках, 40 з яких персональні.