Таємниця Юрія Андруховича

У книгарнях з’явився довгоочікуваний роман Юрія Андруховича під назвою «Таємниця». Автор вважає, що автобіографічний роман – найголовніша книжка з усіх поки що його існуючих.

– Пане Юрію, відомо, що ви писали зовсім інший роман, але знищили його, чому так сталося?
– Дійсно, під час перебування в Берліні, я писав інший роман. У той же час до мене звернувся німецький журналіст із проханням взяти семиденне інтерв’ю. Довгий час я не погоджувався, ігнорував його мейли та дзвінки. Але згодом, несподівано для себе, дав згоду. Сім днів ми присвятили нашій розмові. Точніше, він тільки запитував, а говорив, переважно, я.
– Добре, а як це стосується «Таємниці»?
– Згодом він вислав мені поштою усі  сім  дисків з нашими розмовами, а ще через деякий час я дізнався, що він загинув в  автомобільній катастрофі.
– І ви вирішили опублікувати це інтерв’ю?
– Так. Егон Альт, так звали журналіста,  хоча  справжнього  імені я так і не дізнався, адже всі його публікації,  що я бачив, були під різними псевдонімами, в одній з наших розмов сказав, що опублікує наше інтерв’ю тільки після моєї смерті. Тоді це мене трохи засмутило, але тепер, коли ситуація змінилася, я зрозумів, що маю зробити це.
– Таким чином, цей роман  замінив той, що ви писали?
– Так, я його просто знищив, тим паче, що майже  все, про що я говорив у «Таємниці», було написано мною в тій роботі, яку я не завершив. Мені здалося, що  у формі інтерв’ю  воно  виглядає органічніше.
– Чому ви назвали  роман «Таємниця»?
– Гадаю, це влучна назва. Дуже добре пам’ятаю момент, коли ми з Егоном прогулювалися містом, він запитав мене, як називається книга, яку  пишу. Тоді  я відповів: «Таємниця», щоправда, в тому сенсі, що це секрет, який не хочу розкривати.
– На підтримку цієї книги ви вирушаєте у турне по Україні, на що очікувати вашим прихильникам?
–  Цей тур триватиме до 27 квітня і його маршрут від Харкова до Львова повторюватиме  той,  що згадує герой мого роману в своїх спогадах. У Києві  ми зупинимося 24 квітня і  разом з польським гуртом «Karbido»  представимо музичний альбом під звучною назвою «Samohon», який записали разом.
– Розкрийте ще одну таємницю, над чим ви нині працюєте?
– Поки що не можу цього зробити.  Я дійсно почав писати нову книгу, уже є перші сторінки. Єдине, що можу додати, це буде принципово інша за структурою проза.

Інеса Цукрова