Сезонна алергія

Квітень дарує киянам тепло, вкриває золотавими сережками кущі і насичує повітря духмяним пилком. Однак пора цвітіння, така приємна для людей, сумуючих за жвавими кольорами і теплом – справжнє лихо для алергіків.

Ви, мабуть, звертали увагу на людей, звичайна прогулянка у лісі в яких викликала протилежну гарному настрою реакцію: чхання, кашель, почервоніння шкіри, набряки і сльози. Це прояв так званої сезонної алергії. До насиченого квітковим пилком повітря долучаються різні агресивні речовини, приміром, сполуки відпрацьованих газів автомобілів, важкі метали, радіонукліди. Саме такий коктейль із пилку та газу – небезпечний для алергіків.

Зачиняти вікна – не вихід
У міському алергологічному центрі (вул. Кондратюка, 6) радять у пору цвітіння алергенних рослин не ходити до лісу чи парку, на відчинені кватирки вішати вологу марлю, щоб перепинити шлях пилку до приміщення.
Особливо остерігатися варто тим, у кого ослаблений імунітет, або ж в організмі є вогнище хронічної інфекції – тонзиліт, гайморит, хворі зуби тощо. Рекомендують максимально локалізувати джерело інфекції, що значно обтяжує алергічну реакцію. Лікар-алерголог, кандидат медичних наук Людмила Осипова радить для зміцнення імунітету використовувати вілозен – краплі в ніс. Для алергіків також рекомендують так звану специфічну імунотерапію (СІТ), однак у розпал сезону цвітіння її не призначають. Курс лікування розпочинають ще восени.

Лікує сама природа
Якщо ж подразнення дуже дошкуляють, варто звернутися до фахівців – алергологів, які призначать симптоматичну терапію, антигістамінні препарати. Та алергії можна запобігти і лікувати її за допомогою лікарських рослин.
Відомий фармаколог академік Іван Чекман радить використовувати таку рослину, як солодка гола. Як проти-
алергічний засіб вона заслуговує на особливу увагу, бо містить сполуки, які мають не лише виражену протиалергічну дію, а й протизапальну, сечогінну, спазмолітичну і відхаркувальну. Відвар коренів солодки голої легко зробити самотужки. Візьміть 2 столові ложки солодки, залийте 0,5 літра окропу і кип’ятіть 5 хвилин. Настоюйте відвар близько 30 хвилин і процідіть. Цілющий чай вживайте по 2 столові ложки 4 рази на добу до їжі. Якщо зробити чи приймати домашній відвар немає можливості, зверніться до аптекаря. Препарат із солодки голої – гліцинам, у таблетках, приймайте по 0,05 г вранці та в обід.
Череда проти алергії
Завдяки фізіологічно активним речовинам як протиалергічний засіб уславилася і череда трироздільна. З неї найефективніше робити настій, який можна пити замість чаю. Візьміть чайну ложку подрібненої трави череди, залийте 250 мл окропу та настоюйте 30 хвилин. Для тих, хто має проблеми через алергію, чай з череди – найліпший. Його п’ють двічі на день впродовж 2– 3 років.
 У разі алергії на пилок, зокрема на книжковий пил, рекомендують таку суміш: трава хвоща польового (20 г), трава ранника вузлуватого (15 г), трава золототисячнику малого (30 г), трава звіробою звичайного (25 г), корінь кульбаби лікарської (20 г), суцвіття цмину піскового (20 г), трава череди трироздільної (30 г). Три столові ложки суміші заливають 500 мл  холодної перевареної води, настоюють 2 години, проціджують. П’ють по 100 мл 4 рази на день. До речі, усі ці рослини можна придбати в аптеці.