Майдан «Бажання»

На мітинги з підтримки «коаліціянтів» привезуть бомжів із Житомирщини.  «Помаранчеві» продовжують лишатися осторонь масових акцій

ГостІ столицІ
Після оголошення Президентом Ющенком розпуску Верховної Ради і проведення нових виборів, ряди прихильників Партії регіонів на Майдані та біля Верховної Ради почали стрімко поповнюватись.
Зокрема, вчора до Києва прибули нові автобуси із Черняхова Житомирської області.
«У вівторок до нашого міста прибуло декілька порожніх автобусів та кілька іномарок із молодиками, – розповіла кореспонденту «Вечірки» жителька міста Черняхова пані Людмила. – Вони запропонували місцевим жителям поїхати з ними до Києва на Майдан за 80 гривень на добу, але на своїх харчах і горілці. «Регіонали» також попередили, що до столиці вони довезуть і заплатять лише за добу, а от назад люди мають повертатися самі».
За словами пані Людмили, виявили бажання поїхати до столиці лише місцеві бомжі та алкоголіки. Інших жителів Черняхова перспектива заробити трохи грошей не зацікавила.
Життя в наметовому містечку біля Верховної Ради вирує з понеділка. Тут настрій весняний. Блакитні прапори, плакати – колір коаліційної агітації у тон весняного неба. Сюди з’їхалися з усієї України – підтримати коаліцію та протестувати проти рішень президента. Як розповів «Вечірці» один із депутатів ВР, утримання демонстрантів на подібних політичних акціях обходиться обом сторонам по 10 млн. грн. на день.
Молодь збирається компаніями, сміються, п’ють воду з пластикових пляшок, які безперебійно підвозять на мікроавтобусах з блакитною символікою. Окрім молоді, тут, в основному, живуть поважні дідусі та бабусі (людей середнього віку в Маріїнському майже нема).
«Ми проти розпуску Ради, – каже київський пенсіонер Микола Петрович. – Будемо тут стояти, поки уряду Януковича загрожуватиме небезпека! Які гроші? Так, нам дають їсти, пити, а що – голодними протестувати?»
Кияни проходять організовано, колонами. Попереду кожної – табличка з назвою району – Дніпровський, Святошинський, Деснянський тощо. Старший колони має списки, відмічає присутніх.
«Ми з подругами зареєструвалися в районному штабі, – каже 20-річна Марічка Глазунова. – Скільки днів це триватиме, ніхто не знає, але наприкінці обіцяли заплатити по 50 грн. за день. Непоганий додатковий прибуток для студентів, аби лише заплатили». Проте така сума, виявляється, тільки здається великою.
За інформацією джерел «Вечірки», потенційним мітингуючим з провінції пропонують значно більше. Харківські студенти, яких автобусами завозять до Києва, за участь в акції отримують по 30 гривень за годину.
Над парком розноситься підсилений апаратурою гнівний голос одного з коаліційних депутатів: «Якщо президент піде на дострокові парламентські вибори, країна буде обирати й нового президента!».
Запитую у Марічки, чи знає вона, хто нині виступає. Але вона не в курсі. Ще кілька людей різного віку не можуть відповісти на це просте запитання.
 «Відверто кажучі, мені по барабану, хто кого розпускає чи опускає, – каже 25-річний Павло Деденко з Фастова, – роботи в нашому місті немає, все одно робити нема чого. А тут – кайф! Київ, весна, дівчата, годують – що ще треба? Аби це тривало подовше».
Акторка «МарІЇнського» театру

Прихильників Партії регіонів розважають актори театру і кіно, принаймні, одна з присутніх на Майдані жінок назвала себе професійною артисткою. Ні, на мітингу акторка не танцює і не співає, а вимовляє палкі промови про «збагачення кишень Ющенка і Тимошенко за рахунок бюджетних коштів, які мають піти на парламентські вибори». Щоправда, назвати своє ім’я та театр пані відмовилась.
Студентів, які колонами марширують за «біло-блакитними», на Майдані теж навчили, що треба казати допитливим журналістам у разі провокаційного запитання – «Ви що, лекції прогулюєте?» Студенти всі, як один, відповідають: «Ми навчаємося на вечірньому. Зараз тут побудемо, а потім одразу на заняття».
А от «помаранчеві» в цій ситуації виявляють повну байдужість. А якщо точніше, то не біля Верховної  Ради, ні на Майдані не видно жодного прихильника «Нашої України».
Хоча в таборі «регіоналів» ходять байки про те, що «на Майдані годують морозивом у формі серця, як у Тимошенко». Однак по обіді майдан Незалежності теж заполонили прихильники депутатської коаліції – зокрема комуністів. А лише одне згадування про «помаранчевих» в зоні впливу «блакитних» викликає хвилювання. Не побачивши жодної палатки від БЮТ чи «помаранчевих», кореспондент «Вечірки» запитала про це в однієї з бойових бабусь-«регіоналок». Бабця накинулася з кулаками: «Цю Юльку треба підвісити на косі!»
Але лідерка опозиції не дала своїм опонентам такої нагоди. Представники «помаранчевої» команди намагались обминати Маріїнський парк.