Комісія Київради спростовує загрозу у Підгірцях

Серед питань, що розглядалися вчора на засіданні Постійної комісії Київради з екології, принаймні два стосувалися проблеми очищення Києва від сміття. Зокрема, розглядалася ситуація навколо скандального звалища у Підгірцях Обухівського району.
Це був запрошений на засідання голова коаліції антикорупційних організацій «Громадський суд України» Анатолій Місяць: спростував інформацію про викиди шкідливих речовин і забруднення ґрунтових вод біля села Підгірці. «Чутки виявились безпідставними. Але проблеми є».
Він вважає, що депутати Київради мало контактують з громадою села Підгірці, сільрадою. Через те й виникають непорозуміння. Залишається актуальним пошук ділянки для нового полігона на Київщині. «Запевняю комісію, – зазначив пан Місяць, – та й усіх депутатів Київради: голови сільрад під Києвом і гадки не мають щодо сміттєвих проблем столиці.» Голова Комісії Анатолій Коваленко погодився з аргументами пана Місяця і відповідно скоригував рішення з цього питання.
Далі чиновники перейшли до розгляду проблем зі сміттям у самому Києві. Начальник Головного управління комунального господарства Михайло Шпарик оприлюднив проект рішення Київради, яке передбачає будівництво двох сміттєспалювальних комплексів. Засмутили багатьох членів комісії і присутніх журналістів віддалені строки введення в експлуатацію цих підприємств – 2012-2014 рр. Утім, були й сумніви іншого характеру. «Уже зараз жителі Троєщини занепокоєні такою перспективою, – зауважив перший заступник голови Деснянської райдержадміністрації Юрій Булгаков. – Не всі мають чітке уявлення, що за об’єкт спорудять поблизу найбільшого житлового масиву столиці. Вулиці Братиславська і Крайня вузькі, їхня пропускна спроможність і без того обмежена. У що ж вони перетворяться, коли ними інтенсивно їздитимуть сміттєвози?» Це зауваження здалося голові комісії Анатолієві Коваленку настільки слушним, що він зажадав унесення його до протоколу. А панові Булгакову відповів: «З населенням обов’язково проведемо роз’яснювальну роботу щодо екологічної безпечності заводу, а під’їзні шляхи буде прокладено».