Очко на-гора

Донецький «Металург» обірвав низку поразок

На тлІ «шахтароманІЇ»
Зустріч «Металурга» з «Карпатами» закривала двадцятий тур. І потішила публіку неабиякою результативністю. Більше м’ячів у матчі – сім – забили тільки учасники столичної міжусобиці наприкінці минулого року. Сценарій донецького поєдинку виявився драматичним: гості двічі вели в рахунку, проте мусили рятувати бодай очко незадовго до фінального свистка. Героями стали донецький снайпер Косирін, який «вистрілив» дуплетом, і львівський бразилець Батиста, який реалізував одинадцятиметровий штрафний удар. Антигероями були виключно чужинці: іспанець Фернандес, якого виховала славнозвісна «Барселона», і тунісець Бусаїді: саме вони виконали роль безпомічних манекенів на шляху львівських стрільців. Однак інтригуюче і динамічне протистояння бачили не більше двох тисяч уболівальників: «Металург», сформований з футбольних мільйонерів, є блідою тінню на яскравому тлі донбаської «шахтароманії». Клуб не має свого симпатика, а випадкові відвідувачі стадіону пасивні настільки, що їх перекричала навіть група з п’ятнадцяти карпатівських фанів. Як повідомили кореспондентові «Вечірки» в офісі донецького клубу, «Металург» уже в найближчі рік-два може перебазуватися до сусідньої Макіївки.
ПоЧин АдрІансе
Нідерландський тренер Ко Адріансе приїхав до України зі славою фахівця європейського класу. До цього він здійснив переможний «дубль» у португальському футболі з іменитим «Порту». Європеєць приголомшив український футбольний люд сміливими заявами. Мовляв, стачить і трьох місяців, аби вивести «Металург» на справді високий рівень конкурентоспроможності. Зважаючи на це, чотирнадцять перемог у чотирнадцяти матчах, як на думку легіонера, не фантастика, а цілком реальне турнірне завдання на весняний змагальний цикл. Схоже, слова наставника запали в душу не стільки команді, скільки донецьким уболівальникам. У всякому разі, вони оперативно відреагували на перше турнірне очко металургівців спеціально приготовленим баннером: «З почином, містере Адріансе! Перемоги чекати в травні?»
Гра І суд
«Металург» і проти «Карпат» задіяв аж восьмеро чужинців у стартовому складі. Правда, й серед них не знайшлося місця найвідомішим – грузинові Деметрадзе та сербові Дишленковичу. Перший з’явився на полі лише наприкінці поєдинку і запам’ятався тим, що не поцілив по м’ячу в особливо зручній позиції. Другий – грів лаву запасних. Місцеві фани неприховано глузували з обох: «Це вам не в суді позиватися». Дишленкович, як відомо, судиться з Федерацією футболу України, вимагаючи відміни ліміту на чужинців. А Деметрадзе, програвши такий же суд минулого місяця, готує апеляцію. «Ми домагаємося виконання норм Конституції, а вона передбачає громадянам інших країн, які легально працюють в Україні, рівні права з українцями», – стверджує перший віце-президент «Металурга» Дмитро Селюк. Якщо донецький клуб апелюватиме на кожне рішення суду, то тренери не зможуть проводити повноцінні тренування, позаяк більшість гравців представницької команди становлять «ущемлені в правах» іноземці.