Серж Лифар: довічно за паспортом киянин

Мемуари Сержа Лифаря «Спогади Ікара» – розповідь про його творче життя у Парижі. Там він воскресив славу французького балету, понад 30 років очолював Паризьку «Гранд Оперу»

Книжка вийшла в українському перекладі у київському видавництві «Пульсари» у серії «Українці у світовій цивілізації». Розповідь щемлива, болісна. Колишній киянин, який емігрував із СРСР, згадує насичене цікавими історіями, подіями і великими в історії мистецтва і світу постатями – Стравінський, Дягілєв, Пікассо, президент Франції Шарль де Голль...
Розділ за розділом – «Галактики зірок», «Гітлер завітав до Опери», «Позбавлення батьківщини», «Визнання від генерала», «Пікассо малює мій портрет», «Кредо», розповідає як у зоряних злетах, далеко від рідного Києва, він все життя почувався українцем. На прем’єрній виставі у «Гранд Опері» полюбляв одягати українську вишиванку. На звернення президента Франції Шарля де Голля: «Ви – слава й гордість Франції. Геніальний француз. Коли ви, нарешті, станете французом за паспортом?». відповідав: «дуже вдячний, таку пропозицію чую вже не вперше. Але я ніколи не був французом. Я був, є і буду українцем».
У передсмертній записці до дружини підписався: «Серж Лифар, українець до кінця».
Будучи в еміграції, він все ж 1969 року, коли приїхав до Москви, таємно завітав і до рідного Києва, аби відвідати могили батька й матері.
Багато років замовчуваний у СРСР, Серж Лифар повернувся до Національної опери України, де вже 14 років поспіль на конкурсах і фестивалях балету його імені вшановують кияни генія балетного танцю.
Цьогорічний фестиваль, фінансування якого вдвічі збільшила КМДА, триватиме до 5 квітня. На сцені поміж шедеврів світового мистецтва – і фрагменти балетів та номери в постановці Сержа Лифаря із балетів «Сюїта в білому» на музику Е.Лало, «Нічна серенада» Ф.Пуленка.