Міжусобиця на Донбасі

«Шахтар» оступився в Маріуполі

Бойовий настрій

Чемпіон завітав до міста металургів у статусі фаворита. Дев’ять попередніх матчів у Маріуполі він виграв. Але вже минулого року господарі таки спромоглися на відчайдушний опір. Це був сигнал: навколофутбольна ситуація на Донбасі змінилася, і тепер «Іллічівець» уже не входить до сфери впливу «Шахтаря». Не дивно, що цьогорічне побачення сусідів обернулося на класичну міжусобицю з упертою і відчайдушною боротьбою за кожний м’яч і за кожний метр ігрового простору. Настрій футболістів передався й глядачам: ейфорія панувала на трибунах упродовж усього поєдинку і вихлюпнулася в масові гуляння після фінального свистка. «Важлива не стільки нічия з чемпіоном, скільки бойовий ігровий настрій і цілковита самовіддача футболістів», – заявив Іван Балан, тренер «Іллічівця».

Магічна десятка
Цифра десять, чи не найбільш футбольна з-поміж усіх, мала недільного вечора особливий підтекст. «Іллічівець» уник поразки в домашніх змаганнях із «Шахтарем» саме в десятому поєдинку. А гол, проведений форвардом Кривошеєнком, став десятим у його вищоліговому реєстрі. «Коли м’яч, спрямований з правого флангу, опустився біля моїх ніг, я вже знав, що робитиму далі, – зізнався кореспондентові «Вечірки» успішний стрілець. – Блискавично прокинув його повз оборонця, і доки той розвертався – «вистрілив» під поперечку повз Шуткова». Ветеран донецької команди, до речі – єдиний, хто брав участь в усіх шістнадцяти чемпіонатах України, такої спритності від опонента не чекав. Як і «Шахтар» у цілому не міг передбачити виняткової зібраності та зарядженості на боротьбу маріупольців. А справжнім героєм зустрічі став голкіпер Шуховцев, який творив дива на останньому рубежі.
Невдоволення Луческу
Це вже стало традицією: кожну невдачу своєї команди наставник «Шахтаря» пояснює низькою кваліфікацією чи упередженістю суддів. Матч з «Іллічівцем» винятком не став. «Арбітр міжнародного рівня ніколи не допустив би того, що відбувалося після перерви, – заявив румунський фахівець. – Проблема навіть не в тому, що ми втрачали дорогоцінний час з вини арбітра, – нам просто не дали змоги грати». Луческу підтримали й футболісти. Приміром, Брандау і Марика намагалися переконати арбітра, що він рано завершив матч. Хоча команди, як засвідчив хронометр, навіть переграли чотири компенсовані хвилини майже наполовину! Цікаво, що цього разу Луческу не говорив про грубі промахи судді – їх просто не було. Зате приголомшив журналістів на прес-конференції безцеремонною заявою: «Футболу в Маріуполі не було. І така ситуація в Україні загалом».

Снайпери
1-2. Гладкий («Харків»), Гігіадзе («Кривбас») – по 10 м’ячів.
3. Шацьких («Динамо») – 8.
4-6. Даниловський («Чорноморець»), Бєлик («Шахтар»), Назаренко («Дніпро») – по 7.
Наступнi матчi
6 квітня, п’ятниця: «Динамо» – «Металург» Д. 7 квітня, субота:  «Чорноморець» – «Металіст», «Шахтар» – «Ворскла», «Карпати» – «Іллічівець», «Сталь» – «Дніпро», «Харків» – «Таврія», «Металург» Зп. – «Зоря», «Кривбас» – «Арсенал».

20-й тур: «Металіст» – «Динамо» – 0:2 (Ребров, 28, 66). Вилучення: Юссуф («Динамо», 90). «Динамо»: Шовковський, Несмачний, Маркович, Ващук, Мандзюк, Юссуф, Гіоане, Ребров, Корреа (Чернат, 83), Ротань (Михалик, 69), Шацьких (Милевський, 80). 28800 глядачів. «Іллічівець» – «Шахтар» – 1:1 (Кривошеєнко, 65 – Матузалем, 75). Вилучення: Лащенков («Іллічівець», 77). «Шахтар»: Шутков, Срна, Чигринський, Гюбшманн, Гай, Дуляй (Левандовський, 46), Фернандинью, Матузалем, Вукич (Жадсон, 62), Марика, Брандау. 12500.
«Арсенал» – «Дніпро» – 1:1 (Євсєєв, 27 – Корніленко, 72). Деонас, Ільницький, Федецький, Беньо, Євсєєв, Старгородський (Пирич, 85), Шандрук, Бредун (Герасим’юк, 89), Ярошенко, Селезньов, Джакобія (Батальський, 75) – Старцев, Романчук, Русол, Шершун, Андрієнко, Єзерський (Самодін, 23), Грицай (Давидсон, 56), Шелаєв, Бартулович (Денисов, 72), Назаренко, Корніленко. 3000.
«Таврія» – «Сталь» – 2:1 (Едмар, 54, Любенович, 51 – Біто, 63). 7200. «Кривбас» – «Металург» Зп. – 1:1 (Гігіадзе, 82 – Любарський, 79). Нереалізований пенальті: Гігіадзе («Кривбас», 17). 8000.
«Ворскла» – «Харків» – 0:1 (Гладкий, 61). Вилучення: Рожок («Харків», 75). 8000. «Зоря» – «Чорноморець» – 0:4 (Валєєв, 6, 89, Симоненко, 20, Коритько, 77). 19000.
Учора ввечері: «Металург» Д. – «Карпати».