Диво Колосовського

У галереї «Арт-Фокстрот» відкрилася виставка художніх робіт  Георгія Колосовського.
Серце холоне від думки про те, що цей самобутній маляр із Запоріжжя на початку позначених кризою у суспільстві 80-х років ледь не знищив усі свої твори – отак стягнув до купи полотна й готовий був чиркнути сірником. На щастя родина зупинила.
Лікар за фахом Марко Гороховський так пояснює свою появу в галереї «Арт-Фокстрот» на Андріївському узвозі: «Для багатьох киян Георгій Колосовський – ім’я, яке мало про що говорить. Але не для мене. У пейзажах майстра хтось відчуває вплив імпресіоністів, передусім Ван Гога, хтось – Левітанового учня Леонарда Туржанського. Але пересічний любитель живопису залишає ці суперечки мистецтвознавцям. Він бачить перед собою дива…»
Організатори виставки Георгія Колосовського (1913-1988) арт-директор Олена Ягодовська і консультант Ірина Хаценко зізнаються, що довго збирали розкидані по приватних колекціях твори, адже спеціалізуються на відкритті незаслужено призабутих, а то й зовсім забутих імен.
За життя Георгій Колосовський мав дві персональні виставки – у 1965-му і 1977 роках, у період найбільшого свого творчого піднесення. Каталог, випущений до виставки 1977-го, – бібліографічна рідкість. Недавно зусиллями «Арт-Фокстроту» побачило світ нове його видання. До нього, крім пейзажів у традиційному сенсі, увійшли й індустріальні – не забуваймо, митець жив і творив у Запоріжжі. Але можна й домну намалювати так, що очей не відведеш.
На одному з останніх аукціонів, влаштованому фірмою «Хортекс», за полотно Колосовського дали $3000, за інше – трохи менше. Що вдієш, у наш час національні таланти в образотворчому мистецтві відкривають і оцінюють колекціонери.