Шацьких в ударі

Сьогодні поновиться чемпіонат України з футболу. Центральний матч туру відбудеться завтра в Харкові: «Металіст» проти «Динамо».

Амбіції Маркевича
«Динамо» в столиці слобожанського краю почувається, наче вдома. Воно виграло вісім календарних матчів із десяти, причому з 1993 року не втратило жодного турнірного очка! І все-таки з кожним новим сезоном грати киянам у Харкові стає складніше. Хтось пояснює це входженням «Металіста» до сфери донецького впливу. Інші – здоровими амбіціями тренера Мирона Маркевича. Самобутній вихованець львівської школи, він ніколи не грав у піддавки з «Динамо». Частка правди є в обох версіях. Однак існує й третя, тісно пов’язана з обома попередніми. Маркевич створив команду, спроможну боротися за подіум. Нині «Металіст» – третій в турнірній таблиці. Мета команди – участь в єврокубках, і слобожанці близькі до неї, як ніколи раніше за новітніх часів.
Власні інтереси
Матчі проти «Динамо» та «Шахтаря» мають в українському чемпіонаті подвійну ціну. Більше половини вищої ліги намагаються отримати з них довіденди, але таланить одиницям, вважають експерти. Мова про додаткову мотивацію від одного з фаворитів, якщо проти другого грає насправді конкурентоспроможна команда. Завідомий аутсайдер таких пропозицій не має, бо не здатен обіграти ні «Шахтаря», ні «Динамо». Харків’яни, траплялося, мали з цього зиск. «Однак нині нас цікавлять виключно свої інтереси, – стверджує Маркевич, – а тому з обома претендентами на чемпіонство ми змагаємося з цілковитою викладкою». Цьогорічне протистояння харківської та донецької команд було насправді гострим і безкомпромісним, а його долю вирішили єдиний гол гірників і результативна помилка судді, який не призначив очевидного пенальті на користь господарів і був усунутий від обслуговування вищолігових матчів. «І в поєдинку з «Динамо» будемо прагнути турнірного максимуму», – запевнив асистент Маркевича – Сергій Ковалець.

Безжальний Шацьких
Своєрідний козир киян – снайпер Максим Шацьких. Узбецький легіонер «Динамо» забив «Металістові» дев’ять м’ячів! І чотири з них – у Харкові, причому кожного разу саме його голи ставали вирішальними. Слобожанську команду жартівливо називають «клієнткою» стрільця і симпатики, і одноклубники. Тим паче, що в активі Шацьких є й хет-трик у змаганні з «Металістом». П’ять років тому «блакитно-білі» нокаутували харків’ян у рідних стінах з рахунком 6:0 і саме тоді Максим відзначився класичним хет-триком: усі м’ячі він забив у першому таймі. Для сучасного футболу високого рівня це й справді рідкісний випадок.