Черномирдін розповсюджує «язык»

Посольство РФ відкрило центр з навчання українців російської мови

У Києві відкрився Російський Центр науки і культури в Україні. Раніше в триповерховому будинку на вул. Ігоревській, 11-а, був розташований банк. Нині його там уже нема і посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін урочисто відкрив у цьому приміщенні російський культурний осередок «Російський Дім». «Приходьте – будемо говорити, спілкуватися, сперечатися, дискутувати. Наші двері ніколи не будуть зачинені», -– заявив пан посол.

На церемонії усе було як завжди: дівчата в кокошниках, червоний атлас, ножиці, посли, кінокамери і подарунки. Але там роздавали Шолохова! Факсиміле його рукопису «Тихий Дон» з датою 1927 року користувалося особливим попитом у журналістів і бібліотекарів. Потім було представлено повне зібрання творів Тараса Шевченка (на дисках) і фотоальбом «Пам’ятники Росії в Україні». При передачі книг українська сторона в особі міністра культури і туризму Юрія Богуцького виступила з пропозицією: «Перевидати альбом, але в новій редакції – «Українські пам’ятники в Росії».

На Подолі «Російський Дім» простоїть недовго. Через два-три роки він має переїхати на Кудрявський спуск. На прохання Російського посольства, київська міська влада вже виділила земельну ділянку для будівництва нового, більш зручного будинку. «А поки ведеться підготовка, – розповідає фахівець методичного кабінету РЦНіК Тетяна Сергейчик, – ми не будемо сидіти склавши руки. При нашому Центрі шикарна бібліотека: 3750 найменувань – російська класика, широкий вибір наукової і методичної літератури. Є книги і для журналістів. Наприклад, «Российский голос в эфире». При Центрі два класи, зокрема мультимедійний, для старшокласників, які бажають пройти прискорений курс вивчення російської мови. Навчання, користування Інтернетом і бібліотекою – все це безплатно. Наші сумніви «А чи можна за рік вивчити великий і могутній?» – Тетяна Борисівна розвіяла чарівною посмішкою: «Моя дочка вісім років навчалася в Саратові і не знала жодного українського слова. При переїзді до Києва ми віддали її до дизайнерського ліцею. За рік дитина вивчила мову і здала іспити на 12 балів! Недбайливий говорить про труднощі, а бажаючий – засукує рукави».