Хвороба «втомленої крові»

 Якщо вас мучить безсилля, часто без причини хочеться лягти у ліжко, після роботи ви почуваєтеся, мов вичавлений лимон, а на прогулянки давно нема ані сил, ані бажання, то, можливо, ви потерпаєте від анемії  – хвороби  «втомленої крові».  Вона, до речі, частіше зборює жінок, аніж чоловіків.  Крім втоми та запаморочення, симптомами  анемії можуть бути: висока частота пульсу, низький артеріальний тиск, надзвичайна блідість обличчя.
У такому разі зарадять продукти, багаті на вміст заліза. Основне джерело – це  пісне м’ясо, яке добре засвоюється. З ним корисно їсти овочі й страви з круп. Саме у такому поєднанні залізо засвоюється організмом найкраще.  З нежирним м’ясом  також корисно споживати й бобові.
Однак варто знати, що кальцій і фосфор, які у значній кількості містяться в молоці й сирі, можуть перешкоджати активному засвоєнню заліза. А щоб воно краще поглиналося із продуктів, їжу добре збагачувати вітаміном С.
 Шкідливо одразу після їди пити чай або каву. Річ у тім, що танін із цих напоїв зв’язує залізо, яке відповідно не засвоюється  організмом.