«Український Лувр» може загубити Лавру

Будівництво на Лисій Горі призупинено через протести екологів.

Екологи переконали комісії при Київраді ініціювати призупинення будівництва на Лисій Горі в Києві. Це місце відоме, окрім легендарних «відьомських шабашів», ще й унікальною флорою. На невеличкій ділянці розміщено реліктові рослини, як зони грабових лісів, так і північного степу, занесені до Червоної Книги, а в чагарниках гніздяться рідкісні птахи.
Не в захваті екологи і від будівництва «Мистецького арсеналу» на Печерську. Цей проект його автори на початку називають «українським Лувром». Але археологи застерігають – від побудови нових підземних магазинів, ресторанів та стоянок постраждають фундаменти Воскресенського монастиря і найстаріше в Європі земляне укріплення «Київська фортеця».
Будівництво, на думку екологів, може спровокувати масштабні зсувні процеси, бо його оточують зсувонебезпечні ділянки. З побудовою нових споруд тиск на ґрунт виросте, водночас спорудження «Арсеналу» порушить гідрогеологічний режим території і ґрунтові води почнуть накопичуватись, різко підвищуючи загрозу зсувів. Екологи застерігають, що схили, де розташована Києво-Печерська лавра можуть просто попливти у Дніпро.
Остаточне рішення щодо продовження будівництва прийматиме Київрада. 2005 року вона вже ухвалювала рішення про виділення земель під цей проект. Утім, у новому скликанні Київради більшість становлять депутати, прихильні до уряду Віктора Януковича, а той виступає проти витрачання великих бюджетних коштів на мистецький проект. Вартість побудови проекту «Мистецький арсенал» становить близько 1,3 млрд. гривень.