Турки взяли Афіни

Черговий тур футбольних європерегонів ознаменовано низкою сенсаційних результатів. Історичну перемогу здобув Казахстан. Останню надію на загальний успіх змарнували Бельгія та Норвегія. Конфузу в рідних стінах зазнала Греція…

Нокаут
І так неприязні взаємини Греції та Туреччини стали максимально напруженими після матчу в Афінах. Господарі, програвши з непристойним рахунком 1:4, залишали поле під оглушливий свист і глузливі викрики розчарованих трибун. А гості, починаючи з 27-ї хвилини, коли Тункай започаткував розгром греків, уникали наближення до розпашілої публіки, яка щедро посипала їх пляшками, монетами та запальничками. Турки переграли чинних єврочемпіонів цілком заслужено: вони були монолітнішими і мобільнішими за підстаркуватих елінів. «Греція запізнилася зі зміною поколінь і тепер пожинає гіркі плоди невиправданого зволікання», – вважає Олег Протасов, екс-наставник «Олімпіакоса» з Пірея. І справді, німецький тренер Отто Рехагель залишив незмінним «золотий» склад зразка 2004 року. Але час невблаганний і, як наслідок, двох грубих помилок припустився 36-річний голкіпер Нікополідис. До речі, саме він опинився в епіцентрі післяматчевого скандалу. Журналісти по-своєму розтлумачили розмову Нікополідиса з турецьким тренером Фатихом Теримом після фінального свистка. На що Імператор, як величають знаного фахівця в Туреччині, відреагував адекватно: «Знаю з власного досвіду, що таке гнів уболівальників, а тому вважав за потрібне підтримати воротаря морально після невдалого матчу». Турки також звернули увагу представників УЄФА на хуліганські витівки афінської публіки, роздратованої ганебною поразкою від історично непримиренного суперника.

Мільйони на вітер
Вона зафіксована в Казахстані. Тамтешня збірна, узявши гору над авторитетними у футбольному світі сербами, записала до свого активу найпершу перемогу в офіційних змаганнях під егідою УЄФА. Сама Сербія сприйняла конфуз як особливу прикрість. «Це – найганебніший день в історії нової країни», – стверджують бєлградські ЗМІ. Шквал емоційної і безпощадної критики обрушився на нового тренера національної команди, іспанця Хав\'єра Клементе. «Викинуті на вітер мільйони», – такі заголовки чорніють в столичній пресі, яка нагадує читачам про фантастичний за мірками цієї балканської країни контракт з іноземним тренером. Натомість багатонаціональний Казахстан святкує історичну перемогу з особливим розмахом. Футбольну дружину привітали з успіхом президент і уряд країни. Сама гра розгорталася за звичним сценарієм : більш майстровиті гості наступали великими силами, а завзяті господарі намагалися застукати їх зненацька в стрімких контратаках. І таки домоглися свого! Аширбеков забив перший м\'яч одразу по перерві, а в середині другого тайму подвоїв рахунок Жумаскалієв. Серби відквитали один гол завдяки двометровому Жигичу і «замкнули» казахстанців на їхній половині поля, однак остання чверть години минула в безплідних атаках. Одними з найкращих серед переможців були етнічні українці – захисник Кучма та хавбек Сергієнко.

Німецький прагматизм
Німці таки виграли в Празі, продемонструвавши притаманний лише їм організований і дисциплінований футбол. Найвищої похвали заслужила ланка захисту: Мертезакер виключив з гри «короля повітря» Коллера, а його партнери, активно підтримані хавбеками, надійно «зачинили» шляхи до володінь Леманна. Героєм зустрічі став німець перуанського походження Кураний, який забив обидва м\'ячі. Чеські аналітики, визнавши закономірність перемоги гостей, звинуватили свого селекціонера Карела Брюкнера в небажанні надати шанс молодим футболістам. На що фахівець відреагував іронічно: «Якщо ви назвете реальні кандидатури спроможних підсилити гру команди, я поступлюся вам посадою негайно». За його словами, чеський футбол переживає кризу: неконкурентоспроможний національний чемпіонат не справляється з основним завданням – готувати молоді таланти. Натомість Німеччина, схоже, на піднесенні, і саме її вважають головним претендентом на континентальний титул європейські букмекери.