Проти феєрверку копи безсилі

Виготовлення і продаж побутових піротехнічних виробів на території Києва вийшло з-під контролю.

Правоохоронні органи не перешкоджають використанню піротехніки з десятої вечора до восьмої ранку поблизу житлових будинків, шкіл, дитсадків, пам’яток архітектури, мостів та транспортних магістралей. А все це у столиці заборонено. Заступник начальника Головного управління захисту прав споживачів Сергій Дроботуп у розмові з «Вечіркою» наголосив: «Аби захистити своє життя і майно від пожеж, що виникають від неправильного використання піротехніки, деякі кияни почали проявляти кмітливість. Вони звертаються не до правоохоронців, які можуть лише затримати того, хто влаштовує феєрверки, а до нас. Аби ми навели порядок у магазинах, де продають піротехніку, бо у більшості випадків небезпечний товар відразу випробовується поблизу місця продажу».
Окрім легального продажу піротехніки в столичних магазинах, багато такого товару збувається на стихійних ринках, що суворо заборонено статтею 202 Кримінального кодексу. Але за минулий рік не було порушено жодної кримінальної справи з цього приводу. За словами заступника начальника Головного управління МВС в місті Києві Володимира Ошовського, дуже важко порушити кримінальну справу за фактом неліцензованої торгівлі. «При затриманні правопорушника вилучається товар, що передається до суду, – говорить він. – Адже лише суд має прийняти рішення про знищення товару. Але суди не мають приміщень для зберігання піротехнічних виробів, тому починається величезна тяганина». З цієї причини правопорушники за свою торгівлю сплачуюють лише штраф. Загальна сума таких штрафів за минулий рік склала 90 тисяч гривень.
Міський голова підписав розпорядження «Про створення тимчасової комісії з перевірки транспортування, зберігання, продажу, дотримання заходів безпеки під час використання побутових піротехнічних виробів». Комісія у складі представників Головних управлінь МНС, МВС та захисту прав споживачів мають провести перевірки у всіх місцях виготовлення та продажу такого товару. При порушенні виготовлення, зберігання і продажу піротехніки стаття 195 Адміністративного кодексу передбачає конфіскацію продукції та штраф у розмірі 595-1020 гривень. При повторному порушенні закону винуватці мають сплатити утричі більше.