Дзеркала на плацу

Зарплата солдата лейб-гвардії втричі менша за вартість його мундира, що коштує 3 тис. гривень

Розпочався весняний призов до Збройних сил України. Тож невдовзі молоде поповнення з’явиться і у президентському полку, куди юнаків відбирають заздалегідь ще в обласних військкоматах. Щоб служити у Почесній варті, хлопці мають пройти кастинг. Окрім обов’язкових параметрів: мінімальний зріст 182 см, без надлишків ваги, нормальна статура, без дефектів і шрамів на обличчі, особливу увагу звертають на фізичну та психологічну підготовку, а також на незаплямованість особової справи допризовника і його батьків. Тому-то із 400 новобранців, відібраних у регіонах, удостоюються честі презентувати Збройні сили України на заходах за участю Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, Міністра оборони 100-120. Є  з-поміж них і контрактники.
Це ж скільки треба муштрувати їх, щоб досягти такого вражаючого результату?
– Як мінімум, місяць теоретичної підготовки і 5-6 місяців практичних занять, а в ідеалі – 9 місяців, – пояснює начальник Почесної варти майор Сергій Клявлін. – Хоча є такі, які мають талант від природи схвачувати усе на льоту. Наші військовослужбовці чимось нагадують артистів балету, які до десятого поту витягують носок. Єдине, що вони на пуантах, а солдати у чоботах. Але і тим, і тим забороняють починати крок із п’ятки.
Олександр Приліпко – із бувалих, йому до «дембелю» залишилося трохи більше місяця. Вдома зроду-віку не прасував костюм, бо любить джинси, футболки, зате тут стрілки на його брюках ідеальні. А як чистить чоботи! Залюбки продемонстрував це нам. Спершу намазав їх кремом і целофаном (з-під пачки цигарок) втер його у шкіру. Далі обсмалив чобіт свічкою, щоб на ньому залишився лише жир, і лише тоді почав начищати до блиску вовняною бархоткою.
Для галичанина Мар’яна Бобели, який призвався в армію у кінці минулого року, така військова наука дається легко. Він – із здібних, за два місяці її освоїв – і 15 січня зустрічав Міністра оборони Естонії. Якихось деталей не запам’ятав, бо у строю думаєш зовсім про інше: не помилитися, виконати усі елементи церемоніалу якомога чітко і бездоганно. А якщо й трапиться якась кострубатість, то щоб ніхто її не помітив. Одного разу з рук офіцера мало не вислизнула шабля. Але він так віртуозно її упіймав, що й оком не моргнув. Профі! Саме таким почувається тепер Максим Павлушко, який після строкової служби у президентському полку працює за контрактом. Щоправда, за таку роботу мало платять – якихось 780 гривень.
У гардеробі кожного бранця – по три комплекти військової форми: модні, ефектні, підігнані по статурі, із шевроном. Для нашої армії один комплект коштує в межах 3 тисяч гривень. У такому одязі військовик ідеально охайний, адже він – обличчя держави. Навіть якщо інколи по кілька годин доводиться чекати високоповажного гостя, на формі не має бути жодної зайвої складки. А таке трапляється. Скажімо, Міністра оборони Угорщини, який через несприятливі погодні умови не міг вилетіти з Миколаєва, у Борисполі виглядали 10 годин. У таких випадках командири повинні обов’язково подбати, щоб їхніх підопічних вчасно нагодували. А загалом в день проведення протокольного заходу передбачено додаткове харчування.
– Інколи їдемо на один захід, а потрапляємо на інший, – каже майор Клявлін. – Перебудовуємося на ходу. В Одесі під час зустрічі Віктора Ющенка з Олександром Квасневським польська сторона відмовилася прикріпити килимову доріжку до асфальту, щоб її не здуло вітром. Знайшли вихід: вартові стали не за 2 метри, як належить, а скраю килимка і носками чобіт притиснули його до асфальту.