Черпай здоров’я у шипшини

Як боротися з весняним гіповітамінозом, щоб не вдаватися до штучних вітамінів? Що можуть порадити  фітотерапевти?

Для запобігання гіпо- та авітамінозу найкорисніше вживати соки свіжих овочів та фруктів. Та оскільки дари природи до весни виснажилися,  нам слід відкривати невичерпні природні комори вітамінів. Однією з них є шипшина. У її плодах міститься до 7 відсотків аскорбінової кислоти (у 50 разів більше, ніж у цитрусових, і в 10 разів більше, ніж у смородині). І це, повірте, не єдине багатство. Тому плоди шипшини незамінні ще й для лікування атеросклерозу, гострих та хронічних інфекцій, кровотеч.
Рецепт вітамінного чаю. Відвар плодів шипшини: 2 ст. л. плодів залити 500 мл води кімнатної температури, нагріти на водяній бані 30 хв., настояти 1 год., процідити, вживати по 100 мл тричі на день до їди та перед сном. Фармацевтична промисловість випускає сироп плодів шипшини, який вживають по 1 ч. л. 4 рази на добу. Зверніться до сосни звичайної. Приготуйте відвар з 30 г свіжої хвої (попередньо промивши її холодною перевареною водою). Потім залийте 250 мл води кімнатної температури, нагрійте на киплячій водяній бані впродовж 30 хв., охолодіть, процідіть, пийте по 50 мл 4 рази на добу.
Валентин Щербина,
фітотерапевт