«Жовто-блакитних» очікують аматори

Збірна Фарерських островів підготовку до матчу з Україною провела в Іспанії. За словами тренера Йогвана Мартіна Ольсена, значних проблем із складом немає, футболісти з особливим інтересом очікують на приїзд Андрія Шевченка з партнерами. «Український футбол для нас – як непрочитана книжка, але Шевченка і Вороніна тут знає кожний», – зауважив основний воротар збірної і місцевого клубу Б-36 Якуп Міккельсен.

Команда. Фарерський футбол – аматорський. Учасники тамтешнього чемпіонату, як правило, мають ще й основну професію. Вони працюють учителями, рибалками, електриками, продавцями, будівельниками. Але перед важливими матчами футбольна федерація офіційно звільняє їх від основної роботи, виплачуючи роботодавцям відступні за вимушений прогул. Наприкінці минулого століття з’явилися й перші футболісти-професіонали. Спочатку – фарерці, які подалися в пошуках заробітку за кордон. Здебільшого, вони виступають в Данії, хоча дехто працевлаштувався в Ісландії і навіть у Великій Британії. А потім – і на самих Овечих островах. Однак статус професіонала мають виключно чужинці. Це – представники Польщі, Прибалтики і Балкан. Тренують місцеві комнади, найвідомішими серед яких є
Б-36, «Гі Готу» і «Торсхавн», здебільшого чужинці і насамперед – данці. Містечко Тофтир, де найчастіше проводить свої матчі представницька збірна, населяють 800 чоловік, однак на трибунах стадіону збирається до п’яти тисяч уболівальників.
Країна. Власне кажучи, це протекторат Данії, але з широкими повноваженнями автономії. Фарери (переклад українською – Овечі) – це 18 островів, розташованих на 113 кілометрах. Місцеві жителі, а їх близько півсотні тисяч, зайняті в риболовлі та вівчарстві. Столиця, 15-тисячне місто Торсхавн, є одним із найвідоміших скандинавських портів. Фарери мають свої парламент, флот і навіть гроші – паперові крони, хоча в обігу є й данські монети. Референдум про державну незалежність відкладено до 2012 року. Не в останню чергу тому, що значно знизилися прибутки від риболовлі. Нинішнього століття Фарери перебувають на дотації: більша частина коштів, потрібних на функціонування місцевого господарства, надходить з державної скрабниці Данії. Асоціація футболу Фарерських островів існує з 1979 року, з 1988-го вона – член ФІФА. Це – єдиний випадок, коли Міжнародна федерація прийняла до своїх лав організацію країни, що не має цілковитої політичної незалежності.