Шевченко в ролі екстремала

Доля матчу на Фарерах невідома й досі. Ні, наша національна команда вилетіла на Овечі острови ще вчора після обіду. Але ситуація змінюється ледь не щогодини. Там знову шторм, і останнє слово щодо проведення поєдинку належить словенському арбітрові Скоміні.

Фарери. Відбірковий євроматч у Тофтирі має відбутися на полі без трав’яного газону. Спеціальний представник УЄФА данець Кай Естергард, як учора повідомила «Вечірка», визнав його придатним для гри. Проте ввечері погода знову зіпсувалася. Штормовий вітер і снігопад ускладнили ситуацію настільки, що питання про доцільність проведення поєдинку за екстремальних умов загострилося знову. УЄФА роз’яснила ситуацію так: якщо суддя вважатиме, що футбол таки може бути безпечним, матч відбудеться. Якщо ні, то господарям за-
рахують технічну поразку, і Україна здобуде три очки без боротьби.

Шевченко. Один з найдорожчих футболістів світу, з річним окладом у 12 мільйонів євро, ще ніколи не виступав за таких екстремальних умов. Можливо, саме з цієї причини позавчора в Інтернет-ресурсах з’явилась інформація, що капітан «жовто-блакитних» до Скандинавії не полетить. Причини можливої відсутності Шевченка трактувалися по-різному. Хтось стверджував, що форвард застудився, хтось – що його травмували в Кончі-Заспі. Найгострішим виявилося повідомлення про те, що Шевченка відмовляють від небезпечних мандрів представники «Челсі». Ситуацію розрядила заява фізіотерапевта британського клубу Сильвано Котті. «Андрій повністю здоровий, він у чудовій спортивній формі», – запевнив особистий лікар нашого капітана. Остаточно всі крапки над «і» було розставлено після обіду. «Шевченко вирушив на Фарери разом із командою», – повідомили нам у Національній футбольній федерації.

Розклади. «Маємо перемагати за будь-яких умов», – заявив Андрій Воронін у розмові з кореспондентом «Вечірки». Такої думки й букмекери: шанси фарерців бодай на одне очко мінімальні – запевняють вони. А тим часом самі аутсайдери розмістили на сайті своєї футбольної асоціації інформацію про турнірні подвиги місцевої представницької команди. Нагадування й справді оптимістичне. Приміром, європрем’єру 1990 року Фарери ознаменували перемогою над учасником тогорічного мундіаля – збірною Австрії! В активі збірної Овечих островів є й нічиї з командами Шотландії, Північної Ірландії та Кіпру, а також по дві перемоги над Люксембургом і Мальтою. «Список викликає повагу, але не тремтіння в колінах, – заявив Анатолій Тимощук, віце-капітан української дружини. – Мусимо перемагати і готові до цього повною мірою». Матч у Тофтирі має початися о 17.00 за київським часом.