Лікарська таємниця шахраїв

Біогогічно активні препарати продаються під виглядом лікарських засобів, якими насправді не є

Гра на довірі
Прийшовши до свого дільничного лікаря однієї із поліклінік Південної Борщагівки відкрити лікарняний, я мала необережність попросити направлення на розгорнутий аналіз крові. Побачивши пацієнтку, якій не байдужий стан здоров’я, лікар одразу впіймав мене на гачок, запропонувавши комп’ютерну діагностику за 50 гривень.
– Тільки для вас, – вмовляв мене лікар, – я вас стільки років лікую і маму вашу добре знаю, тому мій колега – досвідчений діагност – вас обстежить майже безплатно. Тим паче, що за допомогою комп’ютерної діагностики можна виявити ті хвороби, про які ви навіть і не здогадуєтеся.
Слова він свого дотримався.
Я одразу погодилася, по-перше, в приватних клініках таке задоволення коштує у чотири рази дорожче, по-друге – дуже важко не повірити лікарю, якого знаєш багато років.
Наступного дня у зазначений час я була в кабінеті у дільничного. Лікар-діагност розклав на столі ноутбук з різними датчиками. Наприкінці нетривалої процедури він оголосив вирок: «Мені дуже шкода, але ви безплідна. Розумієте, зараз така екологія, що це не дивно».
Лікар сказав це таким тоном, неначе він прощається з покійним.
Через декілька хвилин, остаточно переконавшись, що «клієнт» готовий до подальшої розкрутки, діагност з величезною радістю вигукнув – врятую чудодійними ліками. Моя «остання надія» коштувала 840 гривень. Поки я не оговталася, лікарі почали в один голос розповідати про «революційний метод лікування, який допоміг не одній людині». А після такої проповіді діагност сказав:
– Ось моя візитка, коли будете готові заплатити – телефонуйте. Ввечері сплачуєте замовлення, вранці його отримуєте.
На 840 гривень потрібно було придбати у діагноста БАДи. Після курсу лікування я мала знову пройти діагностування, яке б і показало результати.

Чим довше
не лікуєшся,
тим швидше одужаєш
Інший лікар з цієї ж поліклініки розповів мені про спільну «роботу» дільничного і діагноста. За його словами – це звичайнісінька схема медичних шахраїв. Основна мета – продати якнайбільше БАДів. Лікар, який зазвичай пропонує пацієнтам такі ліки, є звичайним дистриб’ютором фірм-виробників БАДів. Розповсюджувати ці препарати можуть не лише лікарі. Але приналежність до медичного закладу дає можливість розробляти прибуткові схеми. Найпростіша із них – психологічний вплив лікаря на пацієнта, аби переконати його, що вилікуватися від хвороби можна тільки цими ліками. А в принципі, це звичайні харчові добавки. Інколи лікарі навіть спекулюють лікарняними листками: я тобі бюлетень – ти мені гроші за БАДи.
У моєму випадку схема виявилася значно складнішою. Дільничний – знаходить клієнта, діагност, який зазвичай працює таким же дільничним лікарем, але в іншій поліклініці, яка дає йому змогу «відпрацьовувати» у двох закладах, та головний лікар, зі згоди якого ця схема працює. Найголовніше у роботі шахраїв, це поставити не правильний діагноз і переконати «клієнта» у його невиліковності традиційними ліками.
За прогнозами мого знайомого, одужання залежало б від того, наскільки швидко я придбала б БАДи. Чим довше тягнутиму з «лікуванням», тим більша вірогідність повного одужання. «Якщо людина не одразу купує ліки, – каже мій знайомий, – це значить: або вона добре розуміється у правильності такого лікування, або просто немає грошей. Тому другий курс «лікування» зазвичай призначають не усім».
Начальник Департаменту санепідемнагляду Міністерства охорони здоров’я України Анатолій Пономаренко висловив свою думку з приводу продажу столичними лікарями БАДів так:
– Інколи наші лікарі зловживають службовим становищем і назначають хворим в якості лікарських препаратів БАДи. Це не прийнятно, – бо БАДи в основному вітамінно-мінеральний комплекс плюс лікарські рослини, які призначені для зміцнення здоров’я людини, а не для лікування. Їх можна призначати тільки для допомоги лікування, а не замість нього.

ДОВІДКА «ВК»

У Законі України «Про якість і безпеку продуктів харчування і продовольчої сировини» чітко прописується поняття БАДів – «Біологічно активні харчові добавки – це сировина або їх суміш, які використовуються для надання раціону харчування спеціальних дієтичних або лікувально-профілактичних властивостей, вміст яких не перевищує рекомендовану добову необхідність в корисних речовинах або терапевтичну дозу активної речовини».
Усього в Україні нараховується майже сорок видів БАДів, які можна придбати в спеціалізованих комерційних аптеках або безпосередньо у лікарів. Найбільшою популярністю користується антистресовий комплекс NSP – «Пассілат», вартість якого становить приблизно 160 гривень за 60 капсул, а також «чоловічий комплекс» компанії DIRECT HIT, який сприяє реалізації сексуальних функцій, – «Салон» по 150 гривень за 60 капсул.