Володар «Київської Пекторалі»

Напередодні Міжнародного дня театру, відбудеться очікуване для багатьох представників театрального мистецтва вручення столичної театральної премії «Київська Пектораль». Проте вже сьогодні члени експертної групи цієї популярної театральної нагороди відкривають завісу, назвавши номінантів на отримання «Пекторалі».

За підсумками 2006 року «Київська Пектораль» буде присуджуватися в 11-ти номінаціях.
На право вважатися «Кращою виставою» року претендують сценічні твори «Голубчики мої!..» за Достоєвським та Володіним у Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра. Хореографічна драма «Кармен TV» театру «Київ модерн-балет» і вистава «Черга» за Марданем у Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра.
Номінація «За кращу режисерську роботу» представлена іменами Дмитра Богомазова із виставою «Черга» у Київському академічному театрі драми і комедії, Станіслава Мойсеєва зі своїм постмодерністським театральним опусом «Московіада» за Юрієм Андруховичем та Юрія Погребничка зі згаданою вже виставою «Голубчики мої!..» у театрі на лівому березі.
На володаря «Київської Пекторалі» у номінації «За краще виконання чоловічої ролі» претендують: Віталій Лінецький у ролі Єгора Петровича Войницького у виставі «26 кімнат» (театр на лівому березі), Роман Семисал у ролі Василя Стуса у виставі  «Іду за край: життя і доля В.Стуса» (Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки) та Олександр Форманчук у ролі Гриця Летючого у виставі «Голодний гріх».
На нагороду  «За краще виконання жіночої ролі» претендують Ольга Кондакова – Кармен у виставі «Кармен TV», Леся Самаєва – Медсестра Марія у виставі «Черга», а також Людмила Смородіна – Марія-Єлизавета у виставі «Віват, королево!». Щодо останньої претендентки, то «Київську пектораль» театральні критики пророчили їй одразу ж після виходу вистави у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

Театрам не вистачає режисерів
Через відсутність претендентів деякі номінації у цьому році було знято. Серед них – «За кращий акторський дебют» та  «За кращий режисерський дебют». Можливо, відсутність гідних робіт у цих категоріях є сумним моментом у театральному житті Києва за останній рік. А от щодо приємного, то організатори урочистого вечора на честь вручення «київського театрального «Оскара» обіцяють, що свято буде стислим, жвавим і приємним не тільки для його безпосередніх учасників, але й гостей.
Вручення «Київської Пекторалі» відбудеться 26 березня, в приміщенні Національного драматичного театру імені Івана Франка.
Олена ВАРВАРИЧ,
театрознавець