Позіхання стимулює мозок

Часто бажання позіхнути  виникає у вкрай непідходящий момент, скажімо, у залі серед великої кількості людей

Організм протестує проти задушливої атмосфери в приміщенні й намагається нормалізувати свої функції. Як? Річ у тім, що у разі  сонливості чи нудьги у головному мозку починають переважати процеси гальмування над процесами збудження. Внаслідок цього гальмуються і деякі функції організму, зокрема дихання. Воно стає рідшим, менш глибоким. Через це в крові нагромаджуються вуглекислота й інші продукти обміну речовин. Вони впливають на дихальні центри головного мозку й провокують позіхання.
Під час глибокого повільного вдиху в процесі позіхання кров збагачується киснем. А напруження м’язів ротової порожнини, обличчя, шиї, що беруть участь у позіханні, сприяє збільшенню швидкості кровотоку в судинах голови. Усе це поліпшує кровопостачання клітин мозку, і процеси обміну відбуваються в них активніше. Людина  при цьому часто потягується, напружуючи м’язи рук, ніг і особливо спини. Сигнали від напружених м’язів задіюють механізми, які стимулюють тонус кори головного мозку. Таким чином, позіхання активізує діяльність головного мозку.
Цікаво те, що позіхання не можна замінити звичайними дихальними рухами. Бо, по-перше, позіхаючи, людина майже завжди заплющує або приплющує очі. По-друге, під час позіхання  гірше чує (виникає ледь помітне відчуття здавлювання у вухах): повітря спрямовується в порожнину середнього вуха. Це задіює ще один механізм, який сприяє усуненню емоційного та нервового напруження.
Зв’язок між емоціями і позіханням, поза сумнівом, існує, стверджують фахівці.  У цьому можна переконатися й самому. Адже позіхати не хочеться, якщо настрій бадьорий, піднесений, радісний. Інша річ, коли ми чимось пригнічені. Ось тут інколи й нападає, як кажуть люди, «нервове позіхання».
Ще одне спостереження: якщо ви випробували всі відомі засоби від безсоння, а заснути не вдається, спробуйте імітувати позіхання. Прийміть зручне положення, розслабтеся і солодко позіхніть, заплющивши очі й широко відкривши рота. Повторіть це кілька разів, і сон прийде до вас.