Ірену Карпу погрожують вбити

У її кліпі знялися Юрій Андрухович і Сергій Жадан

Ірена Карпа видала нову книжку «Bitches Get Everything» («Курви отримують все») накладом 15 тисяч екземплярів. У романі йде мова про маніяків і про любов. Головна героїня Тріша, прототипом якої є сама Карпа, має сім коханців «різного калібру, віку, національності й віросповідання». Ще вона знімає кіно – як і сама Ірена.
Перше питання їй «Вечірка» поставила таке: «Коли почуваєшся сукою?». «Зараз, пізно ввечері, коли усі порядні дівчата сплять і бачать сни про фітнес-центр, а я нажерлася, – зізналася Ірена. – Але почуваюся не сукою, а нормальним здоровим організмом. Інколи люблю вдавати, що дико образилася  на тих, кого дуже люблю. З задоволенням дивлюся, як люди намагаються виправдатися. Це садизм, але хто з нас може відмовити собі у маленькій радості?! Улюблений момент, коли я кажу: та розслабтеся, чуваки».

«Жінка отримує все»
Карпа зняла фільм про Київ. «Короткометражну стрічку «Kyiv(r). Limited Edition» вперше було показано торік на «Молодості». Фільм – про «нелегальну» любов до Києва. «Різноманітні картинки міста очами некорінних його мешканців, – розповідає Ірена. – У фільмі йде мова про те, що їхня любов до міста пристрасна і недозволена, як у коханців. Там є і гламурна тітка на кабріолеті, і панки зі сквота, і менеджер на велосипеді, який прагне креативнішої долі, ніж буття частиною системи... А ще там просто до біса вродливих людей і гарних місць». Ірена Карпа планує знімати артхаус із соціальним ухилом: про українців не лубкових, а європейських, з усіма їх психічними проблемами, питаннями врегулювання наркополітики, сексом, самоідентифікацією, пригодами, побутовими деталями тощо. Але зараз для Ірени на першому місці – не кіно і навіть не література, а музика. Гурт «Фактично Самі», в якому Ірена-вокалістка – випускає останній альбом «Космічний Вакуум», після чого припиняє існування. Але на базі «Фактично Самих» утворився новий гурт – QARPA – і він зовсім скоро презентує свій перший альбом «In ЖИР» із піснями «Дякую за Секс», «Я тобі не Пара» та іншими творами на тему нещасливого кохання.
Знято новий відеокліп до пісні «My Picture» – за участю Юрія Андруховича і Сергія Жадана. «Андрухович – персонаж із дуже фактурним обличчям, – вважає Ірена. – У цей відеоряд ввійшли кадри зі Стокгольма: Жадана й Андруховича знімала я, мене знімали Жадан і Андрухович».
Незважаючи на активну кінокар’єру, Ірена все ж таки виступить на літературних фестивалях у Сербії та Німеччині, а новий роман «Добро і Зло» пише у співавторстві і сестрою Гапою Карпою. «Працювати разом весело, – каже Ірена. – Від роману чекайте повної придуркуватості. І це – найліпший комплімент».

Я як мала дитина
Карпа багато мандрує і описує пригоди у своїх книгах. Очевидно, не стане виключенням і новий роман, оскільки на початку року Ірена кілька тижнів провела у Південній Америці. «Гори в Перу – Анди – справили на мене якесь дивне враження, – розповідає дівчина. – Я ревіла, як мала дитина, котру відправляють у дитбудинок, коли ми з другом їх покидали. Хтось шукає екзотики, а я в далеких подорожах намагаюся віднайти щось рідне, частину себе. Так от в Андах мене переслідували дежа-вю – ніби я жила там недавно, а ці гори – Карпати… Я мрію повернутися в Анди і бодай на деякий час поселитися на льодовику».
Наостанок Ірена Карпа розповіла, як рятується від маніяків у реальному житті: «Сідаю в машину і тисну на газ! В окремих випадках – коли людині не допомагають слова – можу стукнути для профілактики. Але битись не люблю. Хоча від деяких прихильників і приходили погрози вбити мене за то, що відкрила їм «правду жизні».