Легендарного англійського в’язня привезуть до Києва

Уперше і тільки в столичному кінотеатрі «Жовтень» демонструватимуть стрічку «Валізи Тульса Люпера» британського режисера Пітера Грінуея

Прем’єра кінотрилогії відомого англійського режисера Пітера Грінуея «Валізи Тульса Люпера», – перший широкоекранний показ фільмів Грінуея в Україні. Картина розповідає про 60 років життя письменника Тульса Люпера: з 1928-го, коли відкрили хімічний елемент уран, із якого роблять атомні бомби, до 1989-го, коли зруйнували Берлінську стіну. За цей час Люпер відсидів у 16 тюрмах різних країн світу.
23 березня транслюватиметься перша частина проекту «Маобська історія», 24-го – «Від Ву до моря», а 25-го – «Від Сарка до фінішу».
Історія, яка охоплює понад 60 років, вже була учасником Каннського та Венеціанського кінофестивалів, повністю сконцентрована на пригодах письменника Тульса Люпера.
Починаючи з ранніх робіт Пітера Грінуея, в сюжетах фільмів весь час з’являється постать літературного діяча. Цього разу історичний фон кінотрилогії Тульса Люпера, автора багатьох художніх проектів, який провів майже все життя у в’язницях.
До першої він потрапив у Східному Уельсі. Люперу було лише десять років, коли батько замкнув його на три години в сараї за те, що хлопча пробіг через сад на задньому подвір’ї, аби написати своє ім’я на майже зруйнованій цегляній стіні, яка в результаті повалилася на нього.
Дванадцять років потому Люпер потрапляє у моабську в’язницю. Там, дивлячись на гори Моаба, молодик використовує сумний час ув’язнення для того, аби писати на стінах в’язниці свої видатні твори,  створювати проекти, пов’язані з літературою, театром, кіно і живописом  і мимоволі втягує в свою діяльність охоронців в’язниці. Трагічність взаємин між наглядачами в’язниці та їхнім ув’язненим і є основною платформою, на якій режисер будує всю драму кінотрилогії.
– Можна сказати, що ми всі в’язні, – говорить Пітер Грінуей, – того чи іншого роду. Якщо нас не тримають у в’язниці із цегли, каміння і залізних ґрат, ми можемо бути ув’язненими у в’язниці одержимості, пов’язаної із зухвальством, статусом, освітою, гордістю, сексом, любов’ю, грошима, щоденним сімейним життям, навіть з великими мріями і щастям.
Трилогія «Валізи Тульса Люпера» демонструється з 23 по 25 березня. Квитки коштують 30 грн.