«Не кажи гоп» у чужому виконанні

Поразка «Металурга» в донецькій міжусобиці стала третьою поспіль для клубу і його нового наставника нідерландця Ко Адріансе.

Відомий європейський фахівець приїхав до України зі славою переможця. Він плідно відпрацював кільканадцять сезонів на батьківщині, вивівши в лідери національного футболу скромний клуб АЗ-67 із провінційного Алкмара. І вже з першої спроби підкорив Португалію, ставши тамтешнім чемпіоном і володарем кубка з іменитим «Порту».
Українську кар’єру Адріансе почав із гучної заяви на прем’єрній прес-конференції. «Навесні ми здобудемо 42 турнірних очка», – безапеляційно заявив легіонер. Саме так: здобудемо, а не спробуємо здобути.
Важко сказати, на що розраховував Адріансе. Можливо, він сприймав український чемпіонат як щось дуже схоже на першість лазні. А може, просто намагався таким робом підбадьорити себе перед незвіданим. Але в будь-якому разі, цими словами він налаштував футбольний люд України проти себе. Не кажучи вже про те, що донецькому «Металургові» взагалі симпатизують мало, називаючи команду, сформовану переважно з чужинців, «інтернаціоналом сумнівної якості».
На старті весняного циклу «Металург» програв алчевській «Сталі» – 0:3, «Харкову» – 1:2 і «Шахтареві» – 1:2. Про передстартові наполеонівські плани в Донецьку вже не згадують. Може, підраховують розміри максимального здобутку в одинадцяти турах і готуються оголосити новий цифровий варіант. А може, шукають нового тренера. Бо для «Металурга» це звично – мати по три наставники за сезон.