Як не помилитися, купуючи насіння

«Конон на город покликав» – час замочувати насіння капусти і низькорослих помідорів для парників, а самі парники підготувати й обновити.

Конон-городник
У старих місяцеліках день Конона-Городника припадає на 19 березня. З цього дня заповзятливі городники починають замочувати насіння капусти і томатів. Щоб не помилитися, не купити «кота в мішку», а, навпаки, зібрати з грядки щедрий урожай, «Вечірка» знайомить читачів із основними правилами продажу овочевого насіння.
Про те, що насіння було не те, зазвичай, розуміють влітку і восени, коли підраховують збитки від неякісного врожаю. Потім нарікають на зірки чи невдалий день посіву, а найчайстіше ремствують на недобросовісних постачальників продукції. Справді, купити якісне насіння – одне з найважливіших весняних завдань для городників. Адже вміст пакетиків із яскравим фото омріяних помідорчиків і кабачків, може бути як непридатним для посіву, так і цілком відрізнятися від зображеного на етикетці.
Щоб уникнути підробки чи придбання неякісного насіння «Вечірка» пропонує  кілька правил, які дозволять запобігти незручній ситуації.
По-перше, кожен покупець може перевірити, чи відповідає насіння вимогам діючого законодавства. Законом України «Про насіння і садівний матеріал», спрямованим на забезпечення контролю за якістю насіння, встановлено наступні норми.

Насіння теж має паспорт
Вітчизняні виробники насіння мають право розмножувати, заготовлювати, реалізовувати і використовувати насіння і садівний матеріал сортів рослин тільки за наявності паспорта на виробництво та реалізацію насіння і садівного матеріалу. Вимагайте такий у продавця.
Наказ про видачу паспорта на виробництво й реалізацію насіння і садівного матеріалу відповідних категорій і занесення до Державного реєстру виробників насіння і садівного матеріалу видає Міністерство аграрної політики України на підставі рішення атестаційних комісій і висновків Державної служби з охорони прав на сорти рослин. Тож покупець має право попросити у продавця для ознайомлення копію паспорта на виробництво і реалізацію насіння. Якщо ж продавець – не виробник, то попросіть його надати вам копію паспорта від виробника.
 
Сертифікат – на врожай багатий
Усі партії насіння і садівного матеріалу, призначені для реалізації, повинні мати сертифікати, що засвідчують їх сортову і посівну якість. Проведення сертифікації і видача відповідного документа здійснюється державними насіннєвими інспекціями. Якщо ознайомитися з паспортом виробника нема можливості,  вимагайте копію сертифіката на відповідну партію насіння.

Перекличка за списком

Насіння можна продавати, якщо воно належить до сортів, занесених до Реєстру сортів рослин України, або за результатами державного тестування сорти визнано перспективними, тобто такими, які виявили значну перевагу щодо врожайності чи за іншими цінними ознаками.
Покупець, якщо він сумнівається, може попросити у продавця дані про внесення сорту до Реєстру сортів України. Це ж правило розповсюджується на насіння, імпортоване в Україну. Перелік сортів таких «іноземців» також занесений до Реєстру сортів рослин України.
Найважливіше. Завжди зберігайте одну запечатану упаковку (пакетик, баночку, мішечок тощо) з насінням.  Наявність такої упаковки дозволить вам замовити проведення експертизи й одержати один із найважливіших доказів – експертний висновок щодо відповідності чи невідповідності якості отриманої проби насіння даним, зазначеним у відповідних документах на партію.