Кручі захистили від забудовників

Київрада вирішила надати статус пам’яток природи двом столичним паркам – «Дніпрові кручі» і «Замкова гора».

Таким чином ці історичні мальовничі місця в центрі столиці, за словами голови постійної комісії з питань екологічної політики Київради Анатолія Коваленка, буде врятовано від забудови. Адже тут відтепер заборонено будь-яку діяльність, що може завдати шкоди старовинному ландшафту.
«Було багато охочих забудувати Дніпрові кручі, – каже Коваленко. – Тепер їх використовуватимуть лише в рекреаційних цілях – для екскурсій, масового  відпочинку  тощо».
Парк «Дніпрові кручі» (105 га) протягнеться вздовж Набережного шосе від пішохідного моста через Дніпро до моста Патона. «Замкова гора» (6 га) розташована на Подолі, між Андріївським узвозом, урочищем Гончарі-Кожум’яки, Житнім ринком та Свято-Флорівським жіночим монастирем. Територія кладовища Флорівського монастиря, за словами Коваленка, попри проектний план, не увійшла до парку «Замкова гора». Коваленко був проти таких змін, бо вважає, що в заповідній зоні кладовище було б краще впорядковане.
Держуправління екології та природних ресурсів у м.Києві неодноразово зверталося до Київради ще попереднього скликання з пропозицією надати заповідний статус цим унікальним схилам у центрі столиці. А група вчених університету ім.Т.Шевченка на чолі з доцентом Анатолієм Подобайлом науково обґрунтували природну цінність територій. Однак ініціативи екологів не знаходили розуміння попередньої міської влади. А один із провладних архітекторів ще 2003 року в інтерв’ю столичному тижневику не приховував будівельних планів щодо Дніпрових круч.