Вода проти мільйонерів

Декому з власників дорогої нерухомості варто готувати човни

Учора на Десні розпочався льодохід – це перша ознака старту весняного водопілля. Рівень води в Дніпрі біля Києва підвищився на 68 сантиметрів. Якщо вона й надалі прибуватиме такими темпами, невдовзі мешканцям дорогих котеджів біля урізу води буде непереливки. Доведеться діставатися додому на човнах, а не на джипах.

Начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Віталій Пшеничний говорить, що цьогорічний паводок не перевищить норми. Тож мешканцям, скажімо, Осокорків затоплення не загрожує. Найбільше, до чого цього року здатен піднятися Дніпро, буде 560-640 см. Пік очікується наприкінці квітня – першій декаді травня, коли весняне тепло докотиться до верхів’я Дніпра у Росії.
– Але неприємності можуть чекати власників будинків у Конча-Заспі, – каже Віталій Пшеничний. – Там, на заболочених луках, намиті великі штучні масиви піску та побудовані локальні захисні підпірні стінки. У результаті основне русло Славутича із 7 кілометрів звузилось до 700 метрів. Зрозуміло, що великій воді ніде буде дітися і вона рине на заплаву.
Ми побували біля тих «хатинок», що розташовані у зоні так званого ризикованого будівництва. Дивно, що попередня влада, порушуючи всі екологічні норми, дозволила будувати у санітарній зоні Дніпра. До воріт одного із «замків», вежі якого ледь видно з-за паркану заввишки понад три метри, підлітає джип, з якого вальяжно виходить чоловік. Запитую, що робитиме, якщо затопить його будинок?
– Жартуєш? Мене затопить? Та ніколи! Бачиш який мур? Його і воднева бомба не візьме, не те що якась вода. А будинок мій буде на острові. То нехай сусіди навколо хвилюються, які набудували тут собі халуп.