Пригоди італійця

Луїджі Маца перебуває під вартою в ізоляторі тимчасового утримання, а потерпілі і досі продовжують завалювати міліцію заявами й підробною фотоапаратурою. Уже налічується майже 100 осіб, які потрапили на гачок до спритного шахрая. Утім, правоохоронці припускають, що жертв набагато більше…

35-річний італійський шахрай має доволі пристойний вигляд і приємну зовнішність. Попри те що знає лише кілька українських слів, своєю балаканиною зміг задурити голови сотням людей. Потерпілі свідчать, що він гарний психолог. Розповідають, що навіть зачарував одну із перекладачок, яку запросили допомогти слідству. Дівчина, яку він того дня побачив уперше, уже через кілька годин спілкування вирішила врятувати його. Лише коли ув’язненого привезли до суду, було викрито, що знавець італійської не все перекладає так, як треба. Вона від себе вигадувала якісь відмовки, покриваючи дії афериста. На щастя, знайшлися в суді ті, хто знався на італійській, тож і запідозрили щось недобре. Утім, із пресою італієць таким говірким не був. Розмахував руками й казав, що нічого не розуміє, а українською знає тільки «Добрий день», «Дякую» і «До побачення».
– Я мешкаю в Неаполі. Єдине бажання побачити доньку й дружину, а тоді можна хоч померти, – тільки це зміг пояснити ламаною англійською, а потім, опустивши голову, почав плакати й просити, аби його не фотографували.
Незабаром з’явилася нова перекладачка. Нею замінили ту, яку зачарував італієць. Через жінку він пояснив, що на українські умови утримання під вартою не нарікає. Луїджі стверджував, що його ніхто не б’є. Регулярно годують, але він відмовляється від їжі в ізоляторі. Вочевидь, гурману не до вподоби такі страви. Шахрай опікався не своєю майбутньою долею та ошуканих ним людей. Італійця більше непокоїло те, що 9 днів він перебуває в одному одязі.
– Такого, щоб стільки часу не міняв вбрання, ще ніколи в житті не було, – обурювався він і з огидою показував на светр.
Запитання перекладача, з якою метою приїхав в Україну, проігнорував. Схрестивши руки, усе повторював «пліз» і давав зрозуміти, щоб його не чіпали. Не захотів відповісти й, скільки людей потрапило до нього на гачок. Хоча їх, мабуть, і не лічив, бо, як з’ясувалося, Луїджі в Україні вже не вперше. На його рахунку – сотня ошуканих киян. У нього була туристична віза й щомісяця він приїздив сюди на 7-10 днів. Про це свідчать численні відмітки в його паспорті. Аферист працював переважно в центрі міста. Із потенційних жертв віддавав перевагу чоловікам віком від 50 років.
За словами начальника Печерського райуправління міліції Олександра Терещука, рухаючись на автомобілі з італійськими номерами, він чіплявся до людей на вулиці. Сигналив їм, поки не звертали на нього уваги. Коли жертва йшла на контакт, відрекомендовувався генеральним менеджером італійської компанії. Для переконливості пропонував візитку. Розповідав, що вивчає попит в Україні й планує займатися експортом. А далі говорив про халепу, у яку він начебто потрапив. Побивався, що немає ані копійки грошей на бензин, аби дістатися кордону. Документи також із певних причин були загублені. А коли «клієнта» психологічно вже підготував, пропонував йому під залог дорогу японську фотоапаратуру відомих фірм в упаковці, що ніби коштує від 2 до 3 тисяч доларів. Ціну називав майже символічну. За фотоапарат хотів, як правило, від 200 до 300 доларів.
Насправді ж це були пластмасові іграшки. Однак муляжі дорогих цифрових камер, на думку правоохоронців, підроблені дуже професійно. Там були й елементи живлення, і фотоспалахи. А у паспорті виробу навіть вказувалося, що для збільшення об’єму пам’яті, фотоапарат може бути оснащено додатковою флеш-картою. Тож не одразу обдурені кияни помічали підробку. Були й такі випадки, коли громадяни дуже хотіли придбати фотоапарати, але не мали при собі необхідної суми. Тоді їхали додому, брали гроші й віддавали їх шахраю. А один чоловік навіть двічі натрапив на шахрая в різних районах столиці. Йому італієць розповів, що програвся у казино. Той придбав у  нього аж дві цифрові камери, радіючи, що так вигідно виручив довірливого іноземця.
Справжня вартість таких макетів складала від 100 до 200 гривень. Тому навар з кожної іграшки був десятикратним.
Луїджі Маца розповів, що за день він продавав не менше двох камер. А ще – видавив із себе, що йому дуже соромно перед ошуканими людьми.
– Я прошу вибачення у цих громадян, а також у всієї України, – не підводячи очей сказав італієць, однак не було й мови про повернення видурених грошей.
Аферист увесь час наголошував, що дуже хоче додому. Мовляв, тут йому усе огидно. Проте судитимуть його там, де він скоїв злочин. Вочевидь, і покарання відбуватиме в Україні, якщо не клопотатиме про екстрадицію. О сьомій вечора італійцю вже пред’явили звинувачення в шахрайстві. До того ж, він «забув» розповісти міліціянтам, що побував не лише в Києві, а й залишив свої муляжі у багатьох регіонах України
– Під час затримання у італійця було вилучено 14 таких фотоапаратів, а також певну суму. Однак ці гроші аж ніяк не покриють витрат довірливих киян. Біографію шахрая ще має з’ясувати слідство. Протягом останніх діб була дана інформація про скоєння цього злочину по Україні. І є вже певні результати. Стало відомо, що Луїджі Маца скоїв такі злочини в Дніпропетровську й Донецьку. Однак слідство ще триває й, можливо, таких регіонів набагато більше, – каже Олександр Терещук.