Герої України з мітлами

Квартири від мера отримали двірники

Київський міський голова вручив учора 42 ордери на квартири працівникам жеків. З нагоди їхнього професійного свята дев’ять працівників жеків столиці отримали також урядові відзнаки.

Ще за півгодини до урочистостей перед входом до мерії вишикувалася черга. «Що отримувати?» – перепитував прапорщик охорони, аби довідатися, у якому списку шукати прізвища гостей. Двірники, сантехніки, електрики орієнтувалися, де Колонна зала міськадміністрації, за музикою муніципального духового оркестру. По вісім-десять осіб скромно сідали за тридцять два столи з печивом, цукерками, шампанським.
«Київська влада перед вами в боргу з 1917-го року. І перед тими, хто ремонтує крани, і тими, хто підмітає вулиці, – перше, що сказав Леонід Черновецький гостям. – Це дуже неправильно, коли святкують начальники, а безпосередні працівники залишаються осторонь. Ми це виправимо».
Із 42 квартир 26 отримали лише двірники, четверо сантехніків й одинадцять водіїв, електриків, слюсарів комунальних підприємств. Цього року таке щастя посміхнулося лише одному інженерові – геологові спецпідприємства пересувних підземних робіт Миколі Олійнику.
Мер пообіцяв, що наступного разу двірникам вручатимуть ще й Героїв України. «Я говорив про це з Президентом. Він мене розуміє», – сказав мер. Крім цього, міський голова запропонує Київраді збільшити двірникам зарплату до 1500 гривень.
«Професія тих, хто підмітає за нами, нічим не гірша, ніж  професія академіка чи Київського міського голови», – розповів Черновецький журналістам. Й зізнався, що й сам підмітав вулицю та мив підлогу в армії.
«Раніше двірники отримували житло за хабарі начальникам жеків. Мені це не подобається», – заявив наостанок мер. Нині ж, як розповіла «Вечірці» начальник управління житлозабезпечення КМДА Ольга Дейнега, претендентів на житло визначали за стажем роботи й кількістю членів сім’ї. По три квартири – на район, по одній – на міські комунальні підприємства. Жоден начальник її не отримав.
І двірники цього разу хабарів не давали. «Які там хабарі з моєї зарплати? Мені тільки сьогодні сказали. Я швиденько зібралася, взяла паспорт, потішилася щастям з чоловіком і бігом сюди. Навіть синові-студентові не встигла повідомити», – розповідає двірник з 25-річним стажем 10-го жеку Оболонського району Мотря Романюк, або, як вона скромно відрекомендувалася «Вечірці», – «Просто Мотя». Десять років – на черзі, сім’я досі жила в 19-метровій службовій гостинці. Мотря Максимівна підтвердила: «Домагалася квартири роками, але тоді давали за хабарі. А мені за що?» Тепер Романюки житимуть у двокімнатній.
А сім’я Олени Кощенко – у трикімнатній. «Все життя жили в гуртожитку: я, чоловік, двоє дітей, а тепер ще й зять є. За законом треба десять років працювати двірникам на квартиру. А я – шістнадцять», – каже Олена Миколаївна. Працює вона в 107-му жеку Голосіївського району.