Оптимістичні барви з Інтернету

Віртуальна художня галерея «Pittrice» вперше почала «матеріалізовуватися»

Власники Інтернет-порталу www.pittrice.kiev.ua., на якому «вивішувались» картини сучасних українських митців, вирішили провести свою першу виставку в традиційному форматі.

У столичному Будинку актора на Ярославовому Валу представлено роботи сучасних українських художників.
Найвідоміша з майстринь – учасниць галереї – Гаяне Атаян, чиї пейзажі та натюрморти ніби «пливуть у мареві». Гаяне – донька видатної народної художниці Тетяни Яблонської, яка померла усього два роки тому і на творчу спадщину якої одразу стали зазіхати фальсифікатори. На виставках з’явилися підробки відомих полотен художниці – так ділки від мистецтва спробували заробити на імені знаної у світі українки. Гаяне Атаян довелося в суді захищати спадщину матері від «нашарувань» фальсифікаторів.
Цікава особливість галереї – і представники художніх династій, і нове покоління художників, образно кажучи, разом підкорюють віртуальну реальність. Іванна Московка – арт-директор проекту – сама представниця художньої династії, яка налічує вже три покоління. Бабуся Іванни – народний художник СРСР Лідія Мітяєва у своїй творчості змушена була переборювати «стандарти» соцреалізму. На щастя, талант здатен подолати стереотипи казенщини. Мати Іванни – Таміла Московка. Її полотна широко представлені в галереї. Сама ж Іванна виражає своє світобачення в насичених квітами картинах. Невипадкова й назва виставки – «Оптимістичні барви». Найвідоміша робота Іванни – «Дерево бажань» – нагадує величезний різнобарвний букет.
На виставці представлено роботи родини Колечків – Тетяни і Сергія. Фундаторкою ж династії була мати Сергія народна художниця СРСР Любов Колечко.
Характерний «східний колорит» мають твори Асрора Мурадова – узбека за походженням, який давно живе в Україні.
На деяких полотнах знайшли алегоричне відображення жорсткі реалії сучасного світу. Символічна у цьому плані назва картини  Володимира Тарасенка «Кар’єрний ріст»: на полотні зображено звичайні квіти, які тягнуться вгору… 
Відрадно, що сучасне українське високе мистецтво одночасно спирається і на традиції, і йде в ногу з часом, а для того, щоб достукатися до людських душ, освоює Інтернет.
Виставка галереї «Піттріче» у Будинку актора триватиме до 16 березня, вхід – вільний.