Європейські претензії баскетбольного Маріуполя

«Азовмаш» мріє про «фінал чотирьох»

Бар’єр. Чинний чемпіон України на шляху до вирішального раунду Кубка Європи з баскетболу має здолати кіпрський АЕЛ. Назвати конкурента непрохідним – важко. Кіпріотів уже перемагали і маріупольці, і клуби з Одеси, Києва та Південного. І все-таки бар’єр складний, позаяк саме Кіпр користується симпатіями континентальної федерації баскетболу. Саме на цьому сонячному острові три роки поспіль, що є безпрецедентним у літописі сучасного баскетболу, проходить матч усіх зірок єврокубка. Тренує кіпрську команду добре знаний і в Україні литовець Ігорс Міглінієкс. На початку століття він очолював представницьку команду БК «Київ». А нині, звично заручившись підтримкою прибалтів,  балканців і темношкірих американців, згуртував у Лімассолі насправді висококласну команду.
Надії. «Азовмаш» у рідних стінах буквально розгромив АЕЛ. Двадцять п’ять очок переваги стали гучною заявкою маріупольців на вихід до фіналу чотирьох. Однак експерти зауважили, що гості змирилися з поразкою задовго до сирени і дозволили господарям довести справу до розгрому свідомо. Для баскетбольних двобоїв, де важить не результат, а підсумок, це зовсім не дивно. Безнадійно програвши третю чверть – 9:22, підопічні Міглінієкса почали готуватися до повторного матчу ще в Маріуполі. І таки домоглися свого. Відтак доля заповітної путівки має вирішитися сьогодні. Маріуполь ставить на фактор свого майданчика. Лімассол – на неприховане бажання функціонерів ФІБА-Європа побачити на завершальній стадії турніру АЕЛ, а не «Азовмаш». «Наша невдача більшою мірою засмутить організаторів єврокубка, ніж симпатиків кіпрського клубу», – вважає Милутин Алексич, сербський снайпер АЕЛ.
Марення. Утім, «Азовмаш» мріє не тільки про участь у «фіналі чотирьох», а й про статус його господаря. Володарі клубу, заручившись підтримкою «батьків» міста, уже повідомили про своє бажання керівникам європейського баскетболу. Правда, незалежні фахівці сприйняли цю ідею доволі скептично. По-перше, Маріуполь не має ні міжнародного аеропорту, ні готелів європейського рівня. А по-друге, місцевий Палац спорту спроможний прийняти на своїх трибунах лише до двох тисяч уболівальників. Для турніру такого рангу цього замало. Хоча певні надії в маріупольців таки реальні. Вони пов’язані з курсом ФІБА на широку популяризацію гри в Східній Європі. Зокрема, завдяки й цьому минулорічний «фінал чотирьох» приймав Київ.

Кубок Європи. Чвертьфінал
«АЗОВМАШ» (Україна) – АЕЛ (Кіпр) – 88:63 і 79:85.
Сьогодні: вирішальний матч у Маріуполі.
«Віртус» (Італія) – «Тюрк Телеком» (Туреччина) – 95:87 і 59:54.
Серія – 2:0.
«Естудіантес» (Іспанія) – «Динамо» М.о. (Росія) – 80:70 і 78:74.
Серія – 2:0.
«Жирона» (Іспанія) – «Паніоніс» (Греція) – 76:68 і 69:82.
Сьогодні: вирішальний матч у Жироні.

 

Із другорядного – в престижний
Кубок Європи проводить ФІБА. А найсильніші континентальні клуби виступають під егідою комерційної УЛЕБ. Такі реалії  сучасного баскетболу. Причому, далеко не завжди вони пов’язані з реальною силою команд. Просто УЛЕБ, яка дбає насамперед про комерційну вигоду, не бажає розширювати свої лави за рахунок східноєвропейських і в першу чергу –
пострадянських країн. Навіть Росія, що по праву вважається однією з провідних у сучасному баскетболі і висунула в авангард євроліги справжнього гегемона – московський ЦСКА, кількісно обмежена в основних єврозмаганнях. Зважаючи на це, Кубок Європи тривалий час вважався другорядним міжнародним турніром. Однак минулорічний прорив іспанського «Ховентуда», який виграв «фінал чотирьох» у Києві, став зразком для наслідування в Західній Європі. Цьогоріч уже три клуби з «континентальним іменем» прагнуть завоювати трофей. «Жирона» – один із  найзаможніших іспанських клубів. «Віртус» – правонаступник уславленого «Кіндера», що гримів у Старому Світі наприкінці минулого століття. «Естудіантес» – іспанська марка… Нагадаю, що Україна була представлена в єврофіналі два роки поспіль: позаторік – «Азовмашем» і БК «Київ», торік – столичним колективом. І має в активі два призи – срібний і бронзовий.

 

За себе і за Україну
Римас ГІРСКИС,  тренер «Азовмаша», стверджує,  що кіпріотам  у рідних стінах просто поталанило. Назагал, переконаний литовський  фахівець,  клас українського чемпіона вищий.
–  Шкода, що не вдалося виконати головного завдання ще на Кіпрі. Так, АЕЛ, отримавши додатковий глядацький  допінг, зіграв дуже сильно. Проте виграв лише тому, що йому поталанило більшою мірою, ніж нам. І все-таки психологічна перевага на боці «Азовмаша»:  ми розгромили  АЕЛ у рідних  стінах, а він за таких же умов задовольнився перемогою з незначною різницею в рахунку. Найважливіше – впоратися з надмірним хвилюванням. І не забувати, що ми залишилися єдиними представниками України в єврокубках. Отже, маємо змагатися не лише за себе, а й за Україну.