Художник, котрий вчив диктатора

Зашифровані послання пензля

До 5 квітня у галереї «Арт-Фокстрот» на Андріївському узвозі, 38 можна познайомитись із графікою відомого українського живописця Миколи Глущенка, котрий здобував свою вищу художню освіту в Берлінській академії мистецтв у 1917 - 1924 роках.

 Перебуваючи в Німеччині, він мав короткочасного учня Адольфа Шікльгрубера: дав йому кілька уроків акварелі. Їхні долі переплелися у химерному пасьянсі. Чи могли тоді подумати обидва, що учень згодом прославиться на увесь світ зовсім не образотворчими здобутками і під іншим прізвищем – Гітлер. А коли захоче піти війною на Батьківщину вчителя, той повідомить про ці наміри керівництво своєї держави заздалегідь, ще раніше й точніше від знаменитого Ріхарда Зорге. Псевдонім Ярема, під яким посилатиме свої донесення із закордоння розвідник Микола Глущенко, залишатиметься таємним ще чимало десятиліть.
Микола Глущенко десять років жив та працював у Парижі.  Він мав за життя 59 персональних виставок. Звісно ж, вони відбувалися і в Києві, де видатний майстер пейзажу мешкав із 1944-го по 1977-й, до останнього свого подиху. Коли питали художника, над чим працюватиме далі, він жартома відповідав: «Шукатиму жар-птицю, яка не дається в руки...».
Жодна із його понад тридцяти графічних робіт, які нині експонуються на Андріївському узвозі, не супроводжується якоюсь назвою. І від того картини ще загадковіші. Вони ніби зашифровані образні послання кожному, хто їх роздивлятиметься і намагатиметься прочитати. Азбукою інтуїції, відчуттів, настрою.
«Скажіть, що вас змушувало плакати в житті, і я відповім, чи важко вам буде збагнути закон мого пензля, продиктований весною, – незмінним станом моєї душі»,
– писав колись видатний українець Микола Глущенко.
Щоб збагнути всю творчість художника, треба стати, як і він, розвідником. Бо інакше не розшукати понад десять тисяч його полотен, розсіяних по приватних колекціях в усіх кутках планети.