Українці підкорили Лондон еротичним «Макбетом»

Нещодавно театр «Дах» повернувся з Лондона, де показував спектакль «Пролог до «Макбет» на одному з найвідоміших театральних майданчиків Європи – «Барбікан-центрі». Він уперше потрапив на цю сцену.

У Лондоні акторська трупа з двадцяти чоловік десять разів зіграла виставу. «Це Макбет, друзі, але не той, яким ми його знаємо. Я бачив свого часу деякі оригінальні шотландські постановки п’єси, але жодна з них не була настільки непередбачувана та несподівано еротична, як ця дивна вистава з України», – так про виставу «Даху» відгукнувся журналіст «Дейлі телеграф» Чарльз Спенсер.
Квитки на спектакль в Лондоні коштували по 15 фунтів стерлінгів, а всього було продано майже 2,5 тисячі. Як зізнався режисер театру «Дах» Владислав Троїцький, таких грошей, які вони привезли з лондонських гастролей, театр в Україні не заробляв за рік.
Після такого успіху за кордоном комерційного театру міська влада вирішила переглянути свої позиції щодо соціального творчого замовлення на театри.
За словами начальника Головного управління КМДА Світлани Зоріної, цього року Головне управління культури буде надавати підтримку, в першу чергу тим театрам, які мали гарні показники. Приміром, театри «Колесо» і «Сузір’я» відпрацювали соціальні кошти на 97 відсотків за рахунок вдалих постановок, на які ходив глядач, тому гроші у цьому році вони отримають. Театр на лівому березі Дніпра повернув майже половину бюджетних коштів, тому цього року вони не отримають нічого.
– Остання перевірка показала, що державні театри розбазарюють кошти направо і наліво, – каже пані Зоріна. – Жоден комерційний театр цього собі не дозволить. Тому, якщо ми не можемо допомогти фінансово комерційним закладам, то намагатимемося вирішити проблему хоча б з приміщенням. До державного театру підселятимемо один комерційний.
Такі запевнення потішили режисера «Даху» Владислава Троїцького, який знає, що таке бути без приміщення.
– Те, що в столиці немає жодного сучасного підходу – це факт, – каже він. – Існують лише академічні коробки. Якщо комерційним театрам нададуть приміщення, то, можливо, ця ситуація зміниться.