Пристави не захистять депутатів, а лише майно й Мороза

Службу парламентських приставів пропонують запровадити у Верховній Раді депутати від Партії регіонів Микола Комар і Валерій Бевзенко. За словами  Бевзенка, регламентний комітет  може розглянути  проект відповідної постанови вже цього тижня. Таких же охоронців порядку в сесійній залі Верховної Ради рекомендував узаконити ще 2004 року тодішній представник Леоніда Кучми у парламенті, а нині член Вищої ради юстиції Олександр Задорожній.
«Депутатські пристави діють у багатьох країнах, зокрема, Франції, Японії, Великій Британії. Але й вони, як свідчить тамтешній досвід, не гарантують захисту від бійок серед депутатів, – зауважив в інтерв’ю для «Вечірки» Задорожній. – Мій проект ставив за мету, передусім, збереження майна Верховної Ради, забезпечення недоторканності президії, а вже потім підтримання загального порядку в залі. У Національній асамблеї Франції, наприклад, спікер перебуває  на такій висоті, що його неможливо дістати, навіть підстрибнувши. До нього теоретично можна хіба що дуже швидко пробігти по двох таких собі сходинках. Але «непрошеному» парламентареві прохід блокують пристави».
Як і нині, три роки тому опозиція теж гостро критикувала проект постанови, називаючи її неконституційною, тобто такою, що порушує недоторканність депутата. Однак тоді регламентний комітет проект таки схвалив, після врахування численних зауважень опозиції. Проте, як згадує Задорожній, вже при розгляді в першому читанні проект не набрав необхідної кількості голосів. «Тоді не було політичної волі парламенту», – наголосив Олександр Вікторович. 
«Чи підтримає ідею сесійна зала? – питання дуже непросте, – зауважив Задорожній. – Нині про це можна говорити лише гіпотетично».