Доктор наук проти хлопця з підворітні

10 березня в німецькому Маннгаймі: Кличко – Остін у титульному бою суперваговиків

Кличко. Цей поєдинок для Володимира – перший після листопадового з американцем Брокком і п’ятдесят перший в історичному реєстрі. Фахівці сприймають його як проміжний на шляху до так званих об’єднальних. Однак українець готувався до титульного матчу з Остіном особливо ретельно. Він уперше за останні роки змінив одразу кілька бригад спаринг-партнерів. Кличко-молодший, чемпіон світу за версією IBF, усвідомлює, що за його опонентом стоїть скандальний і могутній промоутер Дон Кінг. Отже, перемагати американця потрібно нокаутом – інший варіант небезпечний залаштунковою непередбачуваністю. Можливо, саме тому Кличко чи не вперше в кар’єрі публічно повідомив про свій план на бій. «Я мушу завершити справу якомога швидше, бажано – в стартових раундах», – заявив українець, який має славу олімпійського чемпіона на рингу і доктора наук поза ним.
Остін. Він старший за чемпіона, проте з’явився на професіональній арені лише 28-річним. До цього Реймонд Остін, уродженець Клівленда, що в американському штаті Огайо, пройшов звичну для негритянських юнаків школу вулиці, кілька разів побував у в’язниці й став батьком у сімнадцятирічному віці. Працював прибиральником і різноробочим, освіти так і не здобув. Професіональний бокс – його чи не єдиний шанс утвердитися в сьогоденні й подбати про більш-менш забезпечене завтра. Вагомих успіхів на рингу Остін не мав: три поразки і чотири нічиї в тридцять одному поєдинку з не вельми відомими суперниками не вражають. Найбільш знаним – Ланцу Вітакеру та Ларрі Дональду – він програв у рейтингових боях. Однак обидва бійці до когорти найкращих у світі не входили ніколи. І все-таки Дон Кінг вивів Остіна в епіцентр титульних змагань! «Я вірю в Рея, – заявив особистий ворог братів Кличків. – Він ніколи не ховається від ударів, а його удар спроможний вибити дух навіть з уславлених чемпіонів».

Ціль №51: Рей Остін
36-річний американець до того, як з’явитися в обоймі боксерів-професіоналів світового рангу, побував у в’язниці за крадіжку авто, наркодилерство і спротив поліції. Нині він марить славою чемпіона. Але для цього має здолати Володимира Кличка, володаря золотого поясу за версією міжнародної боксерської федерації. Сам чемпіон налаштований рішуче.
– Не маю жодного права недооцінювати конкурента, – заявив українець на спільній прес-конференції в Німеччині. – Але й переоцінювати його не варто. Небезпечно уявляти його грізнішим, ніж він є насправді. Цей поєдинок буде п’ятдесят першим у моїй професіональній кар’єрі. Зізнаюся чесно: траплялися боксери й складніші, ніж Остін. Я не легковажу ним, однак вірю в свою перемогу. Скажу більше: спробую нокаутувати американця швидко і переконливо. Але в якому раунді закінчиться бій – побачимо.
Олесь ВАЛЕРКО