В одній спробі від «золота»

Минулого вікенду в англійському Бірмінгемі легкоатлетичні збірні Старого Світу виборювали нагороди чемпіонату Європи в закритих приміщеннях. Національна команда України була заявлена в 11 видах з 24. Наші співвітчизники повертаються додому, здобувши на туманному Альбіоні дві срібні медалі. Відзначилися Денис Юрченко в стрибках з жердиною і Тетяна Петлюк у бігу на 800 метрів.

Радість від високого місця на п’єдесталі пошани в Дениса, напевне, перемішується із певним почуттям розчарування. Адже поступився він тріумфатору континентальної першості Данні Екеру лише за кількістю спроб – німець взяв «золоті» 5. 71 з першої спроби, а наш співвітчизник – лише з другої. З іншого боку, третій призер німець Бйорн Отто також подолав 5.71 – але з третьої спроби.
Тетяна Петлюк своє «срібло» на 800-метрівці виборола в напруженій боротьбі буквально на останніх метрах дистанції. На фінішний ривок, аби випередити росіянку Оксану Зброжек, сил уже не вистачило. Добре, що не поступилася словенці Йоланді Чеплак, яка фінішувала з відставанням на 0,16 секунди.
З-поміж інших результатів українців варто відзначити четверте місце Миколи Саволайнена в потрійному стрибку, п’яті місця Наталії Добринської в п’ятиборстві і Сергія Демидюка – на 60-метрівці, шосте – Наталії Тобіас на 1500-метрівці. 
Учора в ексклюзивному інтерв’ю «Вечірньому Києву» виступ вітчизняних спортсменів у Бірмінгемі прокоментував головний тренер збірної України з легкої атлетики Валерій АЛЕКСАНДРОВ:
– Петлюк і Юрченко заслуговують найвищих оцінок, вони виступили на тому рівні, якого ми від них чекали. Гарні результати продемонстрували Микола Саволайнен, який фінішував із особистим рекордом; особистий і національний рекорди в п’ятиборстві встановила Наталія Добринська; Наталія Тобіас з найкращим для себе результатом сезону посіла шосте місце; Віктор Кузнецов, також із найкращим своїм результатом у сезоні, фінішував у Бірмінгемі сьомим. Усі вони отримали позитивні оцінки. До того ж, усіх цих дівчат і хлопців, окрім Дениса, можна вважати молодим поколінням збірної. А це, як розумієте, дуже важливо для нас у плані підготовки до Олімпіади 2008 року.
Дехто вже отримав незадовільну оцінку, хоча спортсмени ще в дорозі (на момент розмови з Валерієм Александровим наша збірна ще летіла додому. – В.П.). Олександр Корчмід у стрибках з жердиною фінішував четвертим, але нас відверто не задовольнив його результат – 5.65. Адже він до цього лідирував в Європі, долав висоту 5.80! Сергій Демидюк начебто посів високе п’яте місце, але його результат (7.64) відверто розчарував – уже цього року він бігав швидше. Валерій Васильєв, десятий в стрибках у довжину з результатом 7.74, зрозуміло, не продемонстрував усіх своїх можливостей. Виступ Олексія Лукашевича (7.64) також оцінюємо негативно.
– Напевно передчасно робити висновки щодо готовності наших атлетів до подальших стартів...
– Ми не включили до складу збірної Гешка, Білонога та деяких інших наших елітних спортсменів. Адже триває планова перевірка можливостей, апробація складу на майбутнє...